V podnikateľskom prostredí vládne podľa PAS pesimizmus

V očakávaniach podnikateľov prevláda podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska neistota spojená s nepredvídateľnými postupmi vlády v oblasti hospodárskej politiky a tiež obavy o menej aktívny prístup k riešeniu problémov podnikateľského prostredia.

Podnikateľské prostredie na Slovensku sa v druhom štvrťroku 2012 opäť zhoršilo. Aktuálna hodnota Indexu podnikateľského prostredia (IPP), ktorý na základe vlastného prieskumu pripravuje Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS), je 84,0 bodu, čo je najnižšia hodnota vo viac ako 10 ročnej histórii meraní. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom klesol index o 3,46 %. „Citeľná je najmä nespokojnosť podnikateľov s pripravovanými zmenami v daňovo – odvodovom zaťažení. V očakávaniach podnikateľov prevláda neistota spojená s nepredvídateľnými postupmi vlády v oblasti hospodárskej politiky a tiež obavy o menej aktívny prístup k riešeniu problémov podnikateľského prostredia,“ informuje PAS.

Z výsledkov prieskumu v druhom kvartáli 2012 vyplýva, že podnikatelia najnegatívnejšie hodnotia zmeny v legislatíve upravujúcej odvody. Rating tejto položky klesol na hodnotu 77,9 bodu, čo predstavuje pokles oproti minulému štvrťroku o 8,8 %. „Podnikatelia neskrývajú obavy pred plánovanými zmenami v odvodovom systéme. Vyjadrujú aj svoju nespokojnosť s riešením otázky zjednodušenia odvodov, ktoré je, napriek opakovaným sľubom predstaviteľov exekutívy, stále v nedohľadne. Namiesto neho naopak prichádza zaťažovanie zamestnancov a zamestnávateľov novými, respektíve zvýšenými odvodmi,“ uvádza aliancia.

Druhý najvýraznejší pokles zaznamenala položka legislatíva upravujúca dane, poplatky a investície, ktorej hodnotenie kleslo v porovnaní s predchádzajúcim sledovaným obdobím o 8,64 % a dosiahlo tak aktuálnu hodnotu 89,5 bodu. Podobne ako v prípade predchádzajúcej položky sa na negatívnom hodnotení v značnej miere podieľa snaha vlády stabilizovať verejné financie formou zvyšovania daňového zaťaženia, čo podľa podnikateľov nevedie k rozvoju podnikateľských aktivít ani k zvyšovaniu konkurencieschopnosti firiem a v dlhodobom horizonte ani k zlepšeniu sociálnej situácie obyvateľov.

Položka efektívnosť hospodárenia štátu a prístup k štátnej pomoci zaznamenala zhoršenie ratingu o 7,71 %. S aktuálnym hodnotením 25,4 bodu sa stala treťou najnegatívnejšie hodnotenou. Podnikatelia považujú za neférové, že nedostatočné snahy štátu o zastavenie plytvania a zefektívnenie využívania spoločných zdrojov vláda nahrádza príliš reštriktívnymi opatreniami vo vzťahu k ekonomickej aktivite. „Neschopnosť modernizovať štátny aparát a adekvátne reagovať na rýchlo sa meniace podmienky má za následok zvyšovanie nedôvery voči štátnym orgánom ako takým,“ dodáva PAS.

Zoznam položiek, ktoré v poslednom štvrťroku zaznamenali najväčší pokles dopĺňa pracovnoprávna legislatíva, ktorú znovu čakajú zmeny zhoršujúce flexibilitu na pracovnom trhu. Rast v poslednom sledovanom období zaznamenalo podľa PAS len minimum položiek. Týkajú sa vlastného fungovania podnikov a sú medzi nimi informačná otvorenosť firiem, vzťah k životnému prostrediu alebo vystupovanie voči obchodným partnerom.

Základným obdobím na výpočet IPP, s referenčnou hodnotou indexu 100 bodov, bol 1. júl 2001. Respondenti prvý raz hodnotili zmeny v podnikateľskom prostredí za tretí štvrťrok 2001. V súčasnosti PAS publikuje v poradí už štyridsiatu štvrtú hodnotu indexu IPP, ktorá zachytáva jeho zmeny v druhom štvrťroku 2012. Podniky združené v PAS dosahujú ročné tržby na úrovni 16,93 mld. eur a zamestnávajú približne 64 tisíc pracovníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy