EMS by mohol dostať bankovú licenciu

Helsinki 1. augusta (TASR) – Trvalý záchranný fond eurozóny Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS) by nakoniec mohol dostať bankovú licenciu, aby mal dostatok prostriedkov na boj s dlhovou krízou eurozóny. Vyhlásil to dnes taliansky premiér Mario Monti počas návštevy vo Fínsku po skončení rokovaní s tamojším premiérom Jyrkim Katainenom.
Monti na otázku novinárov, či by mal EMS získať bankovú licenciu, povedal: "Myslím, že k tomu dôjde."
Predstavitelia Nemecka, ktoré ako najväčšia európska ekonomika musí aj najviac prispievať do záchranných fondov, sú ale proti tomu, aby mal EMS vďaka licencii možnosť neobmedzene čerpať likviditu z Európskej centrálnej banky (ECB).
Monti tiež dodal, že vyhlásenie prezidenta ECB Maria Draghiho, ktorý minulý týždeň sľúbil, že urobí všetko pre ochranu eura, bolo "rázne a primerané". Jeho slová vyvolali špekulácie, že ECB na najbližšom zasadnutí Rady guvernérov prijme radikálnejšie opatrenia.
Fínsky premiér Katainen zase počas tlačovej konferencie s Montim vyhlásil, že úrokové sadzby ECB sú pre niektoré štáty, ako je napríklad Taliansko, stále dosť vysoké a trhy správne nehodnotia situáciu v niektorých krajinách.

Súvisiace články

Aktuálne správy