Britský výrobný sektor klesol v júli najprudšie za vyše 3 roky

Londýn 1. augusta (TASR) – Britský výrobný sektor klesol v júli najprudšie za vyše tri roky, ukázal najnovší prieskum. To výrazne utlmí nádeje, že krajina sa môže v lete dostať z recesie.
Zlé údaje z ekonomiky skôr podporujú očakávania, že britská centrálna banka (Bank of England, BoE) príde s ďalšími stimulmi po tom, čo sa v novembri skončí prebiehajúci program výkupu vládnych dlhopisov v hodnote 50 miliárd GBP (63,78 miliardy eur).
Britská ekonomika upadla niekedy na prelome roku do druhej recesie v priebehu štyroch rokov. V kvartáli trvajúcom od apríla do konca júna klesla o ďalších 0,7 %. Hlavnými dôvodmi sú vládne škrty a kríza v eurozóne.
Mnohí odborníci očakávali, že ekonomika sa začne zotavovať v 3. štvrťroku. Avšak index nákupných manažérov (PMI) agentúry Markit pre výrobný sektor klesol v júli na 45,4 bodu zo smerom nadol revidovaných 48,4 bodu v júni, čo signalizuje ďalšiu kontrakciu. Index je aktuálne najnižší od mája 2009 a je výrazne pod najpesimistickejšími prognózami ekonómov, oslovených agentúrou Reuters.
Prieskum ukázal, že exportné objednávky sa prepadli najprudšie od februára 2009 a čiastkový index produkcie klesol na 43,3 z 51,9 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy