Vláda: Vzala na vedomie tri projekty na vytvorenie 14,5 tis. miest


BRATISLAVA 1. augusta (SITA) – Vláda v stredu vzala na vedomie návrh projektových zámerov na podporu pracovných miest pre mladých nezamestnaných a pre znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie nad 50 rokov. Ministerstvo práce a sociálnych vecí plánuje zrealizovať tri projekty, vďaka ktorým sa môže vytvoriť 14,5 tis. pracovných miest podporených sumou 70 mil. eur. Tieto pracovné miesta majú vzniknúť v malých a stredných podnikoch, v doprave, či vo verejnej správe. Budú určené najmä pre mladých nezamestnaných do 29 rokov, avšak podľa ministerstva práce je otvorená možnosť zahrnúť do cieľovej skupiny aj ľudí bez práce nad 50 rokov. „Táto skupina môže byť zahrnutá do projektu určeného pre podnikateľské subjekty, avšak až na základe priebežného hodnotenia úspešnosti projektu,“ uviedlo ministerstvo.

„Verím, že v septembri alebo októbri budú vyhodené výzvy, takže budú môcť podnikateľské subjekty a samosprávy začať čerpať tieto zdroje, a dúfam, že pracovné miesta prispejú aj k hospodárskemu rastu,“ skonštatoval po stredajšom rokovaní vlády premiér Robert Fico.

Približne 2 tis. pracovných miest by mohli vytvoriť autodopravcovia, pričom garantujú ich udržanie počas 24 mesiacov. Na tento projekt by pritom malo smerovať 10 mil. eur. Náklady na jedno vytvorené pracovné miesto by tak dosiahli 5 tis. eur. “ V prípade nákladnej prepravy a osobnej hromadnej dopravy ide o pracovné miesta vytvorené na základe podnetu zamestnávateľov, čo zabezpečuje požiadavku potrebnosti podporených pracovných miest,“ uvádza rezort práce a sociálnych vecí. Štát im preplatí cenu práce a vyškolenie nových ľudí.

V druhom projekte by štát preplatil malým a stredným podnikom v prvých dvanástich mesiacoch 90 % celkovej ceny práce zamestnanca, najviac však vo výške minimálnej celkovej ceny práce. Vďaka tomu by malo vzniknúť vyše 7,5 tisíca pracovných miest. Spoločnosti musia garantovať udržanie pracovných miest ešte v nasledujúcich šiestich mesiacoch. Ministerstvo pre tento projekt vyhradilo 40 mil. eur, čo by znamenalo podporu na jedno vytvorené pracovné miesto vo výške 5,3 tisíca eur.

Tretí projekt, na ktorý by malo smerovať 20 mil. eur, by mal zabezpečiť prácu vo verejnej správe. Rezort práce pri tomto projekte počíta s vytvorením takmer 5 tis. pracovných miest. Náklady na jedno vytvorené pracovné miesto by tak tvorili vyše 4 tis. eur. Štát preplatí verejnej správe v prvých deviatich mesiacoch 95 % celkovej ceny práce zamestnanca, najviac však vo výške minimálnej celkovej ceny práce. Verejná správa sa však musí zaviazať, že pracovné miesta udrží ešte počas ďalších deviatich mesiacov.

Ďalšie projekty na podporu zamestnávania mladých ľudí pripravuje ministerstvo hospodárstva. V rámci podpory zavádzania inovácií a technologických transferov predpokladá rezort vyhlásenie dvoch výziev na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok v celkovom objeme 150 mil. eur. Týmto spôsobom chce ministerstvo podporiť nákup moderných, inovatívnych, energeticky a environmentálne efektívnych technológií, strojov, prístrojov a zariadení. Prvá výzva má mať maximálnu výšku pomoci na úrovni 2 mil. eur, pričom štát preplatí polovicu oprávnených výdavkov pre projekty realizované na území východného a stredného Slovenska a 40 % oprávnených výdavkov pre projekty realizované na území západného Slovenska, s výnimkou Bratislavského kraja. Druhá výzva má mať maximálnu výšku pomoci 200 tis. eur pri intenzite pomoci vyššej asi o 20 % oproti schéme štátnej pomoci.

V záujme podpory podnikateľských aktivít v cestovnom ruchu chce rezort hospodárstva vyhlásiť jednu výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok v celkovej sume 50 mil. eur. „Predmetom projektov bude podpora investičných projektov zameraných na modernizáciu, rekonštrukciu zariadení a stredísk cestovného ruchu. Maximálna výška podpory bude stanovená na úroveň 2 mil. eur,“ uvádza ministerstvo hospodárstva. Intenzita pomoci by mala predstavovať takisto polovicu oprávnených výdavkov pre projekty realizované na území východného a stredného Slovenska a 40 % oprávnených výdavkov pre projekty realizované na území západného Slovenska, s výnimkou Bratislavského kraja.

Súvisiace články

Aktuálne správy