Nemecký ekonóm navrhuje dať štátom možnosť opustiť eurozónu dočasne

Frankfurt nad Mohanom 1. augusta (TASR) - Krajiny eurozóny by mali dostať možnosť opustiť menový blok dočasne s tým, že po zvýšení konkurencieschopnosti sa do eurozóny vrátia.

Frankfurt nad Mohanom 1. augusta (TASR) – Krajiny eurozóny by mali dostať možnosť opustiť menový blok dočasne s tým, že po zvýšení konkurencieschopnosti sa do eurozóny vrátia. Uviedol to v dnešnom vydaní denníka Financial Times nemecký ekonóm Hans-Werner Sinn.
Šéf vplyvného ekonomického inštitútu Ifo už niekoľkokrát vyzýval na odchod Grécka z eurozóny. Zatiaľ sa mu však nepodarilo nemeckých politikov presvedčiť, že by to bol pre Grécko najlepší krok.
"Podstatou tohto návrhu je ponúknuť krajinám opúšťajúcim eurozónu štatút asociovaného člena, čo by im umožnilo dočasne prijať vlastnú národnú menu s možnosťou vrátiť sa do eurozóny v neskoršom období," uviedli vo Financial Times Sinn a Friedrich Sell, profesor na Vojenskej univerzite v Mníchove. Obaja navrhujú, aby sa v takom prípade využil podobný mechanizmus, aký platí pri krajinách, ktoré plánujú vstúpiť do eurozóny. Tie musia byť minimálne dva roky pred vstupom členmi Mechanizmu výmenných kurzov (ERM II).
"Otvorenie menovej únie je jednoznačne výhodnejšie než ponechanie súčasného status quo alebo umožnenie neriadeného odchodu z eurozóny," dodali Sinn a Sell s tým, že tento model by dal krízou zasiahnutým krajinám reálnu nádej na návrat k európskej mene.

Súvisiace články

Aktuálne správy