Union urobí všetko pre zachovanie viacerých poisťovní

Akcionár zdravotnej poisťovne Union, spoločnosť Achmea, už adresoval slovenskej vláde svoj nesúhlas so zámerom vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne.


BRATISLAVA 1. augusta (SITA) – Zdravotná poisťovňa Union zostáva a aj v budúcnosti chce pôsobiť v oblasti zdravotného poistenia na Slovensku. Ako uviedol generálny riaditeľ Unionu Roman Podolák, urobia všetko pre zachovanie systému zdravotného poistenia s viacerými poisťovňami, pretože veria, že tento systém je efektívnejší ako systém jednej poisťovne bez konkurencie. Reagoval tak na zámer vlády vytvoriť jednu štátnu zdravotnú poisťovňu, ktorá by mohla fungovať už od roku 2014. Aké konkrétne kroky podniknú pre zachovanie pluralitného systému, bližšie nekonkretizoval.

Člen predstavenstva Unionu Boris Masloviec však priblížil, že akcionár poisťovne, ktorým je holandská zdravotná poisťovňa Achmea, kroky slovenskej vlády analyzuje a už stihol vládu informovať o svojej nevôli a nesúhlase. „Akcionár sa zariadi podľa toho, aké kroky vláda vykoná,“ povedal Masloviec. Zároveň dodal, že by skôr privítali diskusiu a výhodách a nevýhodách unitárneho systému ako rýchle rozhodovanie o spájaní poisťovní.

Ako po stredajšom rokovaní vlády vyhlásil premiér Robert Fico, v prípade, že akcionári nebudú mať záujem rokovať o predaji, poisťovňu štát vyvlastní. „Ak bude odpoveď Unionu takáto striktná aj o niekoľko týždňov, tak potom musí nastúpiť verejný záujem Slovenskej republiky, pretože ide o verejné zdroje,“ vyhlásil Fico.

Ako dodal, v tomto prípade podľa neho nikto verejný záujem nikto nespochybní. „Union ako zdravotná poisťovňa na základe zákona odoberá od ľudí zdravotné poistenie, z toho si necháva 3,5 percenta správny fond, z ktorého by mala žiť, ale okrem toho si ešte odrezáva z verejných zdrojov zisk, na ktorých podľa nás nemá právo. Sú to peniaze, ktoré chýbajú štátu,“ povedal Fico.

Argument vlády na vytvorenie jednej poisťovne, ktorý sa opiera o zisky zo zdravotného poistenia, považuje Podolák za nerelevantný. „Zisk je dnes podľa zákona regulovaný, čo rešpektujeme a sme pripravení v tomto legislatívnom prostredí aj naďalej pôsobiť,“ povedal Podolák. Ako pokračoval, ich cieľom je čo najlepšie a najskôr vyliečiť pacienta, pričom dokážu tento proces ekonomicky a efektívne riadiť. Podolák zároveň zdôraznil, že Union je jediná objektívna poisťovňa na trhu, keďže nemá ekonomický záujem v žiadnom zo zariadení zdravotnej starostlivosti, a to na rozdiel od štátu, ktorému patrí ako zdravotná poisťovňa tak i nemocnice. Za najväčší prínos pluralitného systému poisťovní považuje ukazovateľ štatistiky pacientov čakajúcich na poskytnutie zdravotnej starostlivosti. Podolák udáva, že kým štátna poisťovňa mala ku koncu roka na čakacích listinách viac ako 7 tisíc poistencov, Union len 77.

Union chce o poistencov bojovať aj naďalej. Diskusiu o jednej poisťovni nevidí generálny riaditeľ ako dôvod na zmenu poisťovne. Poistencov ubezpečuje, že Union sa o nich bez ohľadu na ďalší vývoj postará. Namiesto zlučovania poisťovní vyzýva vládu, aby sa radšej spoločne venovali zlepšovaniu zdravotného stavu slovenských občanov. „My sme s našimi skúsenosťami zo slovenského trhu a z Holandska, ktoré má celosvetovo najlepšie fungujúce zdravotníctvo, pripravení prispieť svojím dielom,“ dodal Podolák.

Vláda schválila zámer vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne uplynulý týždeň. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská má plán vytvorenia unitárneho systému pripraviť do konca septembra. Následne by sa mali začať rokovania o odkúpení poisťovní s akcionármi. Na trhu verejného zdravotného poistenia pôsobia na Slovensku dve súkromné zdravotné poisťovne, okrem spomínaného Unionu, aj Dôvera.

Súvisiace články

Aktuálne správy