Stav úverov na bývanie stúpol v júni o 127,9 mil. eur

Kumulatívne ku koncu šiesteho mesiaca predstavoval stav úverov na nehnuteľnosti 12,495 mld. eur

Ku koncu júna bol stav úverov na bývanie vo výške 12,495 mld. eur a za posledný mesiac sa zvýšil o 127,9 mil. eur. Za týmto prírastkom stoja tradične iné úvery na nehnuteľnosti, ktoré v súčasnosti banky poskytujú častejšie než klasické hypotekárne úvery. Ich objem sa zvýšil medzimesačne o 93,1 mil. eur na 6,559 mld. eur. Iné úvery tak tvoria viac ako polovicu z celkového objemu úverov na nehnuteľnosti. Stav hypotekárnych úverov sa zvýšil o 16,9 mil. eur na 4,01 mld. eur. Úvery stavebného sporenia vzrástli o takmer 18 mil. eur na 1,927 mld. eur. Vyplýva to z informácií zverejnených Národnou bankou Slovenska.

Z celkových úverov na nehnuteľnosti mala Slovenská sporiteľňa podiel 26,32 %. Nasledovala VÚB banka s podielom na celkovom objeme úverov 21,94 %. Treťou v poradí bola Tatra banka s podielom 13,95 %, za ňou s podielom 13,55 % bola Prvá stavebná sporiteľňa. V klasických hypotékach dominuje naďalej VÚB so 46,77-percentným podielom, s odstupom nasledovaná Tatra bankou, ktorá evidovala 19,45 % z objemu hypoték. V iných úveroch na nehnuteľnosti dominuje zase Slovenská sporiteľňa s podielom 42,24 %, druhou v poradí je Tatra banka so 14,68 %. Pri úveroch stavebného sporenia mala najväčší podiel Prvá stavebná sporiteľňa, a to až 87,88 %.

Úvery na nehnuteľnosti poskytuje 19 bánk. Licenciu na poskytovanie hypotekárnych úverov má osem bánk. Hypotekárne banky v minulosti postupne rozširovali možnosti financovania bývania aj o spotrebné úvery zabezpečené nehnuteľnosťou a iné úvery na bývanie. Tieto úvery na bývanie v niektorých prípadoch nahrádzajú klasické hypotéky, pričom klasické hypotekárne úvery niektoré banky poskytujú už len minimálne. V rámci stavebného sporenia pôsobia na trhu tri stavebné sporiteľne.

Súvisiace články

Aktuálne správy