Podľa T.Geithnera musia európski lídri urobiť viac na vyriešenie krízy

Los Angeles 1. augusta (TASR) – Minister financií USA Timothy Geithner vyzval európskych lídrov, aby urobili viac na vyriešenie dlhovej krízy v eurozóne, vrátane zníženia úrokových sadzieb pre krajiny, ktoré podstupujú bolestivé reformy.
V rozhovore pre Bloomberg Television Geithner povedal, že eurozóna musí prijať kroky vrátane "zníženia úrokových sadzieb v krajinách, ktoré podstupujú reformy a zabezpečiť, že ich bankový systém bude schopný poskytovať úvery, ktoré tieto ekonomiky potrebujú". Minister poskytol rozhovor krátko po návrate z Nemecka, kde sa stretol s tamojším ministrom financií Wolfgangom Schäublem a prezidentom Európskej centrálnej banky (ECB) Mariom Draghim.
Šéf ECB minulý týždeň vyhlásil, že ECB urobí všetko na záchranu eurozóny, čo vyvolalo špekulácie, že banka by mohla s cieľom podporiť ekonomiku prijať na štvrtkovom zasadnutí (2.8.) radikálnejšie kroky.
"Európa je odhodlaná urobiť všetko potrebné na vyriešenie krízy a ja som presvedčený, že na to majú všetky prostriedky," povedal americký minister. Podľa neho však bude krízu možné vyriešiť len úzkou spoluprácou medzi vládami a centrálnymi bankami. "Nie je možné, aby sa celá záťaž položila len na plecia jednej zo strán," povedal, pričom dodal, že kríza ťažko zasahuje veľkú časť obyvateľov Európy, nielen v Grécku, ale aj v iných krajinách. A politické dôsledky v podobe rastúceho extrémizmu sú mimoriadne znepokojujúce.
Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy