Čo ponúknu centrálni bankári?

Investori pozorne sledujú, k akým krokom pristúpia ECB a americký Fed.

Tri dni trvajúci rast hodnoty európskych akciových indexov počas utorka vystriedala stratová seansa, keď paneurópsky index EuroStoxx 600 zo svojej hodnoty odpísal -0.97 % a obchodovanie ukončil na 261.38 bodoch.

Hlavný európsky benchmark; ktorý v mesiaci júl dokázal rásť o +4.1 %; tak opustil svoje 4-mesačné maximá, k čomu dopomohli makrodáta, ako aj očakávania smerom k ECB. Tá totižto 2. augusta zverejní svoje rozhodnutie o zmene úrokových sadzieb, pričom sa nevylučuje ani ich ďalšie zníženie. Svedčia o tom aj slová Maria Draghiho, ktorý ešte počas svojho minulotýždňového prejavu vyhlásil, že euro ochráni za každú cenu.

Investori podobne ostro sledujú aj americký FED, od ktorého očakávajú, že presadí ďalšie kroky pre podporu ekonomiky USA. Je tak vysoko pravdepodobné, že centrálne banky dvoch „blokov“ pristúpia k ďalším stimulačným krokom, ako ináč každá podľa svojej „chuti“ a hlavne podľa disponibilných možností.

Európska mena dokázala z utorňajšej seansy vyťažiť „maximum“ v podobe +0.35 %-ného zisku voči doláru a obchodovanie tak ukončia na úrovni 1.2303 EUR/USD. Trpkejšiu príchuť mali údaje v podobe júnovej nezamestnanosti v eurozóne, ktorá vzrástla na rekordných 11.2 %, čo naplnilo očakávania (resp. obavy) analytikov.

Výsledková sezóna počas utorka diktovala skôr negatívny trend, keď akcie najväčšej švajčiarskej banky UBS zredukovali svoju hodnotu o 5.9 % potom ako spoločnosť vyhlásila vyše 58 %-ný pokles čistého zisku. Podobne dopadla aj ťažobná BP, ktorej akcie klesli o 4.4 %, čo je najväčší denný prepad od septembra minulého roka. Druhý najväčší európsky ropný gigant za Q2/12 vykázal čistú stratu -1.4 mld. USD v porovnaní s čistým ziskom 5.7 mld. USD z identického kvartálu predchádzajúceho roka.

V USA okrem rastúcich cien domov sme zaznamenali aj pozitívny vývoj indexu spotrebiteľskej dôvery. O náraste ceny domov svedčí pozitívny vývoj indexu cien domov S&P/CaseShiller, ktorý v máji vzrástol na 138.96 bodu v porovnaní s miernejšími rastovými odhadmi na 137.55 b. z predchádzajúceho mesiaca. Index spotrebiteľskej dôvery, signalizujúci situáciu v domácnostiach a ich očakávania do budúcnosti, taktiež indikuje rastovú tendenciu spotrebiteľského dopytu v budúcnosti. Ukazovateľ v júli vzrástol na 65.9 bodov, čím prekvapil – keďže analytici očakávali korekciu k hodnote 61.5 bodu, z júnových 62.0 bodu. Akciové indexy v USA aj napriek tomu nadviazali na výpredaje v Európe a deň ukončili v červenom: DJIA -0.49 %, S&P 500 -0.43 % a Nasdaq -0.21 %.

 Zoltán Csiba

analytik Capital Markets

Súvisiace články

Aktuálne správy