Skrátené konanie k penziám by mala vláda podľa Freša stiahnuť

vyšlo aj v EKOBRATISLAVA 31. júla (SITA) - Vláda podľa poslanca Pavla Freša (SDKÚ-DS) robí chybu, keď ide schvaľovať zmeny v dôchodkoch a odvodoch v skrátenom legislatívnom konaní.

vyšlo aj v EKO

BRATISLAVA 31. júla (SITA) – Vláda podľa poslanca Pavla Freša (SDKÚ-DS) robí chybu, keď ide schvaľovať zmeny v dôchodkoch a odvodoch v skrátenom legislatívnom konaní. „Chcem vás vyzvať, aby ste tento návrh stiahli,“ odkázal vláde pri prerokovávaní skráteného konania k novele zákona o sociálnom poistení. O takých vážnych veciach by podľa Freša mali poslanci rokovať tak, aby sa k tomu spoločnosť mohla vyjadriť. Upozornil na to, že navrhované zmeny v prvom a druhom dôchodkovom pilieri boli v extrémne skrátenom pripomienkovom konaní. „Takéto opatrenia prijať za niekoľko hodín, tak nezískajú podporu verejnosti,“ povedal. Podľa neho by malo byť v záujme vlády, aby ľudia rozumeli opatreniam, ktoré ide Smer prijímať.

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter považuje postup pri prerokovávaní návrhu novely zákona o sociálnom poistení za legitímny. Ako uviedol, samotný legislatívny návrh predložil do parlamentu v štandardnom čase. Stojí tiež za rozhodnutím vlády požiadať parlament o skrátené konanie k zmenám v prvom a druhom dôchodkovom pilieri. „Som súčasťou vlády a nesiem zodpovednosť za kolektívne rozhodnutie, ktoré vláda prijíma,“ povedal šéf rezortu práce a sociálnych vecí.

Sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri čaká zníženie príspevkov zo súčasných 9 na 4 % hrubej mzdy, zvýšenie poplatkov pre dôchodkové správcovské spoločnosti a umožnenie výstupu z kapitalizačného piliera v období od 1. októbra do 31. decembra tohto roka. V rovnakom období budú môcť do sporivého piliera vstúpiť ľudia, ktorí zatiaľ nie sú klientmi dôchodkových spoločností. Vláda Roberta Fica chce tiež zrušiť automatický vstup mladých ľudí do druhého piliera s možnosťou výstupu do 2 rokov od vstupu a namiesto toho zavedie dobrovoľný vstup pre ľudí do 35 rokov.

Minimálny vymeriavací základ pre SZČO na výpočet odvodov na sociálne a zdravotné poistenie sa od začiatku budúceho roka zvýši zo súčasných 44,2 % priemernej mzdy na 50 % priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. V tomto roku je minimálny základ na úrovni 339,89 eura, v budúcom roku má predstavovať 393 eur. Minimálne sociálne a zdravotné odvody pre SZČO tak stúpnu zo súčasných 160,24 eura na 185,3 eura. Súčasné 40-percentné paušálne výdavky sa pre SZČO ohraničia stropom 420 eur mesačne. Kabinet tiež odvodmi viac zaťaží príjem z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.

Krátko po 19:00 predsedajúca schôdze Erika Jurinová prerušila rokovanie na 4. schôdzi parlamentu. Poslanci budú v stredu od 9:00 rokovať na 5. schôdzi o návrhu na voľbu generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska.

Súvisiace články

Aktuálne správy