F. Hollande a M. Monti "urobia všetko" na podporu eurozóny

Paríž 31. júla (TASR) – Francúzsky prezident Francois Hollande a taliansky premiér Mario Monti zhodne vyhlásili, že urobia všetko, čo je v ich silách, na podporu eurozóny. Obaja politici na záver dnešných rokovaní v Paríži vyzvali eurozónu, aby zabezpečila "obranu, udržanie a konsolidáciu" menovej únie, a to realizáciou dohody z júnového summitu Európskej únie (EÚ).
Európski lídri sa na summite koncom júna dohodli, že trvalý záchranný fond bude nakupovať dlhopisy problematických okrajových štátov eurozóny na sekundárnych trhoch a pomôže im tak stabilizovať ich výnosy.
Podľa Montiho lídri eurozóny si nemôžu dovoliť, aby čo i len na minútu prestali sledovať vývoj situácie. Pred odchodom do Paríža tiež novinárom povedal, že už "vidí svetlo na konci tunela".
Jeho slovám predchádzalo spoločné vyhlásenie Hollanda a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej koncom minulého týždňa, že urobia všetko na ochranu "integrity eurozóny". Vyzvali členské štáty, aby plnili svoje záväzky. To signalizuje, že Nemecko už zrejme zmiernilo svoj odmietavý postoj k spoločnej intervencii Európskej centrálnej banky (ECB) a záchranných fondov na trhoch s dlhopismi.
Jean-Claude Juncker, predseda Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, počas víkendu zase oznámil, že európski lídri v nasledujúcich dňoch rozhodnú o nových opatreniach na podporu menovej únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy