Hrušovský spochybňuje postup rokovania o dôchodkoch

Parlament by mal podľa poslanca Pavla Hrušovského (KDH) požiadať parlamentný ústavnoprávny výbor o stanovisko, či poslanci rokujú o návrhu novely zákona o sociálnom poistení v súlade s rokovacím poriadkom Národnej rady SR. Podľa neho totiž vznikli právne pochybnosti o tom, či parlament postupuje zákonným spôsobom.

Zákonodárny zbor mal podľa Hrušovského najprv rokovať o skrátenom legislatívnom konaní k návrhu novely zákona a až potom malo nasledovať prvé čítanie k samotnému legislatívnemu návrhu. Namiesto toho však parlament najprv otvoril prvé čítanie a až následne začal rokovať o skrátenom konaní. „V tejto Národnej rade som niečo takéto nezažil,“ povedal. Postup Smeru označil za nebezpečný precedens. „Pri tomto procese snáď boli porušené všetky pravidlá, aké mohli,“ povedal poslanec Ivan Štefanec (SDKÚ-DS).

Finančne neudržateľný dôchodkový systém podľa poslanca Igora Matoviča (OĽaNO) nie je dôvodom na skrátené legislatívne konanie k návrhu novely zákona o sociálnom poistení. „Je to dôvod na zníženie príspevkov z 9 percent na 4 percentá, ale nie je to dôvod na to, aby sme to robili v skrátenom legislatívnom konaní,“ povedal v rozprave k návrhu na skrátené konanie k zmenám v dôchodkoch a odvodoch. Ak chce podľa Matoviča vláda získať 40 mil. eur, môže na obdobie od októbra do decembra tohto roka znížiť príspevky do kapitalizačného piliera pod 4 percentá a nemusí pre tieto peniaze schvaľovať zmeny v skrátenom konaní. „Blokujete, aby ľuďom prišli komplexnejšie informácie,“ povedal poslancom Smeru.

Sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri čaká zníženie príspevkov zo súčasných 9 % na 4 % hrubej mzdy, zvýšenie poplatkov pre dôchodkové správcovské spoločnosti a umožnenie výstupu z kapitalizačného piliera v období od 1. októbra do 31. decembra tohto roka. V rovnakom období budú môcť do sporivého piliera vstúpiť ľudia, ktorí zatiaľ nie sú klientmi dôchodkových spoločností. Vláda Roberta Fica chce tiež zrušiť automatický vstup mladých ľudí do druhého piliera s možnosťou výstupu do 2 rokov od vstupu a namiesto toho zavedie dobrovoľný vstup pre ľudí do 35 rokov.

Minimálny vymeriavací základ pre SZČO na výpočet odvodov na sociálne a zdravotné poistenie sa od začiatku budúceho roka zvýši zo súčasných 44,2 % priemernej mzdy na 50 % priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. V tomto roku je minimálny základ na úrovni 339,89 eura, v budúcom roku má predstavovať 393 eur. Minimálne sociálne a zdravotné odvody pre SZČO tak stúpnu zo súčasných 160,24 eura na 185,3 eura. Súčasné 40-percentné paušálne výdavky sa pre SZČO ohraničia stropom 420 eur mesačne. Kabinet tiež odvodmi viac zaťaží príjem z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.

Súvisiace články

Aktuálne správy