Francúzsko a Taliansko požadujú neobmedzenú kapacitu pre euroval

Berlín 31. júla (TASR) – Na riešenie dlhovej krízy sa objavujú stále nové nápady. Najnovšie sa diskutuje o tom, že budúci stály záchranný fond by mal neobmedzenú úverovú kapacitu. Túto myšlienku podporujú napríklad Francúzsko a Taliansko a údajne aj členovia Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB). Zdá sa, že tlak na narastá.
Podľa nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung sa v súčasnosti diskutuje o tom, že Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS) by mal mať k dispozícii v podstate neobmedzené prostriedky. Fondu by malo byť umožnené bez stanovenia nejakého limitu, aby si bral úvery od ECB.
S touto myšlienkou už v minulosti prišli Francúzsko a Taliansko. Vzhľadom na pretrvávajúcu krízu menovej únie však tieto krajiny teraz zvyšujú tlak na Nemecko. Spolková vláda rovnako ako nemecká centrálna banka (Bundesbank) totiž striktne odmietajú, aby EMS mal k dispozícii neobmedzenú úverovú kapacitu, pretože by to predstavovalo veľké riziko pre infláciu, ohrozilo nezávislosť ECB a odporuje to zmluvám o Európskej únii.
Dnes popoludní by sa v Paríži mal stretnúť francúzsky prezident Francois Hollande s talianskym premiérom Mariom Montim. Je možné, že budú hovoriť aj o EMS.
Zdroje z ECB utlmili očakávania, že banka už vo štvrtok (2. 8.) oznámi opätovné aktivovanie programu výkupu dlhopisov. Viacerí predstavitelia ECB povedali pre nemecký denník Die Welt, že kto očakáva rozhodnutie o okamžitom reštartovaní programu, bude zrejme sklamaný.
Informovali o tom agentúra DPA a Financial Times Deutschland.

Súvisiace články

Aktuálne správy