Odlev kapitálu zo Španielska dosiahol za päť mesiacov 163 mld. eur

Madrid 31. júla (TASR) – Za prvých päť mesiacov roka zaznamenalo Španielsko odlev kapitálu v objeme 163 miliárd eur. Oznámila to dnes španielska centrálna banka s tým, že pod odlev sa podpisujú ako zahraniční investori, ktorí sa zbavujú španielskych aktív, tak aj Španieli, ktorí presúvajú svoje úspory do zahraničných bánk.
Len za mesiac máj odtieklo zo španielskych bánk viac než 41 miliárd eur. Na porovnanie, za máj roku 2011 predstavoval odlev kapitálu 9,5 miliardy eur a za prvých päť mesiacov minulého roka zaznamenalo Španielsko čistý prílev kapitálu na úrovni 14 miliárd eur.
Dôvodom zhoršujúcej sa situácie je rastúca nedôvera investorov v španielsku ekonomiku. Krajina požiadala o zahraničnú pomoc pre svoj bankový sektor a napriek dohode so zástupcami eurozóny, ktorí prisľúbili úvery až za 100 miliárd eur, trhy svoj tlak na Španielsko neznížili.
Situáciu štátu totiž najnovšie skomplikovali vysoko zadlžené autonómne regióny, ktoré požiadali vládu o finančnú pomoc z nového fondu na podporu regiónov. Napríklad, podľa dnešného vydania denníka El Pais, len Katalánsku chýbalo na financovanie nemocníc a iných oblastí vo verejnom sektore v júli viac než 400 miliónov eur.
Výsledkom je, že stále väčší počet analytikov je presvedčených, že Španielsko bude musieť požiadať o celkovú finančnú pomoc Európsku úniu a Medzinárodný menový fond tak, ako to už urobili Grécko, Írsko či Portugalsko.

Súvisiace články

Aktuálne správy