Polročný zisk bankového sektora poklesol o 36,4 %

Kým v prvom polroku vlaňajška evidoval bankový sektor zisk 431,4 mil. eur, v tomto roku to bolo na konci júna 274,5 mil. eur.

Bankový sektor dosiahol v prvom polroku na Slovensku čistý zisk 274,5 mil. eur. V medziročnom porovnaní je to podľa údajov centrálnej banky zníženie o 36,4 %. Čisté úrokové výnosy mierne klesli o 1,1 % na 882 mil. eur. Ziskovosť však podľa vyjadrení bánk poklesla v tomto roku najmä pre zavedenie bankového odvodu.

Banky viackrát upozornili, že negatívny vplyv na ziskovosť bude mať v tomto roku bankový odvod. Národná banka Slovenska zároveň skonštatovala, že zisk sektora sa aj pre bankový odvod už nemusí dostať na predkrízovú úroveň. Finančný sektor podľa nej už je a naďalej asi bude viacej zdanený než v minulosti.

Vláda Roberta Fica pripravila v rámci konsolidačných opatrení aj zvýšenie bankového odvodu. Viac zdrojov chce kabinet získať od posledného tohtoročného kvartálu rozšírením základu pre výpočet odvodu aj o retailové vklady. Banky budú pritom musieť zaplatiť aj mimoriadny odvod.

Minuloročný čistý zisk bankového sektora stúpol podľa predbežných údajov na Slovensku zhruba o tretinu na necelých 672 mil. eur. Významnú zložku zisku bánk však tvorili podľa bankovej asociácie jednorazové príjmy. Po ich odrátaní sa čistý zisk sektora v uplynulom roku pohyboval okolo úrovne roka 2010, teda okolo sumy 503 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy