Ministri majú v tomto roku ušetriť ďalších 120 mil. eur

Na riešenie aktuálnej nepriaznivej situácie vo verejných financiách sa má tiež urýchliť schválenie zákona o sociálnom poistení. Odvod do druhého piliera by sa tak znížil už o mesiac skôr, ako sa plánovalo.

Výpadky v tohtoročnom rozpočte bude kabinet Roberta Fica riešiť okrem už navrhnutých legislatívnych zmien aj viazaním výdavkov rozpočtových kapitol vo výške 120 mil. eur, ale aj urýchlením schválením zákona o sociálnom poistení. Tento krok by znamenal skoršie zníženie príspevku do druhého dôchodkového piliera o jeden mesiac a do rozpočtu by priniesol približne 40 mil. eur. Aj takto chce vláda zaplátať dieru vo verejných financiách, ktorá podľa premiéra dosahuje takmer 500 mil. eur. Rozhodli o tom ministri na pondelňajšom mimoriadnom rokovaní vládneho kabinetu, o ktoré pre zlý vývoj vo verejných financiách požiadal minister financií Peter Kažimír.

Diera v rozpočte je pritom spôsobená najmä horším ako v rozpočte predpokladaným výberom daní, ale aj v rozpočte nevykrytými výdavkami či už na núdzové zásoby ropy, nadkontraháciu regionálneho operačného programu a podobne. Podľa premiéra je to dedičstvo od predchádzajúceho kabinetu. „Rozpočet vlády Ivety Radičovej je zdrap papiera,“ vyhlásil v pondelok Fico.

Ako uviedol minister financií Peter Kažimír, z prijatej a navrhovanej legislatívy, teda zákonmi, ktoré už prešli parlamentom alebo sa o nich momentálne rokuje, sa môžu posilniť tohtoročné príjmy rozpočtu o 235 mil. eur. Ide napríklad o špeciálne odvody regulovaných spoločností a finančných inštitúcií, či zvýšenie spotrebných daní z tabakových výrobkov.

Okrem toho sa majú v rozpočtových kapitolách viazať výdavky v objeme 120 mil. eur. Kde presne budú jednotlivé rezorty šetriť, je zatiaľ otázne. Minister financií chce s kolegami z vlády o tom rokovať individuálne. „Odmietame plošné škrtanie a budeme sa snažiť maximálne sa vyhnúť titulom, ktoré by automaticky podväzovali hospodársky rast,“ konštatoval Kažimír s tým, že rokovania s ministrami o vývoji v tomto roku spojí už aj s rokovaniami o rozpočte na budúci rok.

Kde presne jednotliví ministri budú šetriť, zatiaľ ani sami nevedia. Určitú možnosť vo svojom rezorte po pondelňajšom rokovaní vlády načrtol len minister hospodárstva Tomáš Malatinský. Najväčšie rezervy totiž vidí vo výkone akcionárskych práv v podnikoch vlastnených Fondom národného majetku, kde je zámer získať do rozpočtu viac z dividend tak, ako to naplánovala ešte minulá vláda v rozpočte. „Nie vždy je to však jednoduché,“ konštatoval.

Skráteným legislatívnym konaním k zákonu o sociálnom poistení chce zase vláda uviesť túto normu do života o mesiac skôr, teda 1. septembra tohto roku. Znamenalo by to aj skoršie zníženie odvodu do druhého dôchodkového piliera zo súčasných 9 % na 4 %. Takýto posun by znamenal, že verejné financie by si v tomto roku polepšili o ďalších 40 mil. eur. „Takáto vážna situácia vo verejných financiách nás núti urýchliť niektoré legislatívne procesy. Vláda rozhodla o skrátenom legislatívnom konaní a požiadame Národnú radu SR, aby zákon o sociálnom poistení bol prerokovaný v skrátenom legislatívnom konaní. Máme na to všetky dôvody, pretože nám utekajú obrovské peniaze,“ komentoval toto rozhodnutie premiér Fico.

Vláda okrem toho nariadila ministerke zdravotníctva, aby riešila zadlžovanie v zdravotníckych zariadeniach a šetriť sa má aj na verejných obstarávaniach, ktoré nie sú potrebné pre chod štátu. Majú sa tiež presúvať prostriedky v jednotlivých operačných programoch eurofondov, aby sa zabezpečilo ich efektívnejšie čerpanie.

Všetky tieto opatrenia majú podľa premiéra Fica smerovať k tom, aby Slovensko dosiahlo svoj tohtoročný záväzok 4,6-percentného deficitu verejných financií. V opačnom prípade sa totiž podľa neho môžeme stať v očiach európskych partnerov nedôveryhodnými a sami sa tak môžeme vyradiť z možných diskusií o dvojkoľajnosti Európskej únie. „Ak chceme dodržať záväzok deficitu 4,6 % hrubého domáceho produktu, musíme nájsť 500 mil. eur. Inak by deficit dosiahol 5,3 % hrubého domáceho produktu,“ konštatoval premiér.

Súvisiace články

Aktuálne správy