Vláda môže ušetriť zrušením niektorých dávok a plánovaných projektov

Bratislava 30. júla (TASR) – Vláda SR by mala pristúpiť ku škrtom pri neefektívnych sociálnych dávkach. Podľa analytika Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Martina Vlachynského by tak mohla aspoň čiastočne vykryť nižšie daňové a odvodové príjmy, ktoré predpokladá najnovšia prognóza. Minister financií Peter Kažimír už v tejto súvislosti v piatok (27.7.) oznámil viazanie verejných výdavkov.
"Chybou bolo postaviť konsolidáciu výhradne na zvyšovaní dani, čo je najmä v horších ekonomických časoch značne kontraproduktívne," povedal dnes pre TASR Valachynský. Ako dodal, nutnosť zásadného škrtania vo výdavkoch je v SR jasná minimálne od roku 2009, pričom vláda má teraz v parlamente dostatočnú silu aby nepopulárne škrty presadila.
Priestor na šetrenie je podľa Valachynského široký. Mnohé sociálne dávky dostávajú ľudia aj s nadpriemernými príjmami, ako napríklad rodičovský príspevok. Zrušiť by sa mohol aj príspevok ku stavebnému sporeniu, či niektoré z mnohých štátnych príspevkových organizácií, ktoré vykonávajú duplicitnú činnosť. "Štát by takisto nemal premýšľať nad novými výdavkami ako napríklad národný systém dopravných informácií, rekonštrukcia kaštieľa v Rusovciach, vládne mestečko, nehovoriac o obrovských nákladoch na vykupovanie zdravotných poisťovní," upozornil Valachynský.
Ako pre TASR uviedol riaditeľ Inštitútu hospodárskej politiky Igor Kiss, priestor pre ďalšie zaťaženie obyvateľov SR už nie je, no štát by nemal šetriť ani na financovaní vedy, výskumu a školstva. Tie patria do prioritných oblastí nielen Slovenska, ale aj Európskej únie (EÚ). "Za jednu z dobrých ideí považujem program ESO, s ktorým prišiel pán minister Kaliňák a ktorým by sa mohli z hľadiska šetrenia výdavkov verejnej správy inšpirovať aj ostatné ministerstvá," skonštatoval Kiss.
Posledná prognóza daňovo-odvodových príjmov štátu priniesla aj výrazne nižšie odhady výberu dane z pridanej hodnoty (DPH) než ako sa predpokladalo. Kažimír v tejto súvislosti v piatok (27.7.) oznámil najmä zintenzívnenie daňových kontrol, ktoré majú výber dane zvýšiť. "Zvýšená intenzita určite nebude postačujúca. Je potrebné zamerať sa hlavne na samotnú mentalitu obyvateľstva a dôvody, prečo sú daňové úniky realizované," zdôraznil Kiss.

Súvisiace články

Aktuálne správy