Bielorusko plánuje devalváciu rubľa o 80 %

Minsk 30. júla (TASR) – Bieloruská vláda by mohla čoskoro devalvovať rubeľ približne o 80 % na 15.000 bieloruských rubľov za dolár. V súčasnosti je kurz na úrovni približne 8260 BYR/USD. Uviedli to dnes bieloruské médiá, ktoré sa odvolali na zdroj z centrálnej banky.
K devalvácii by malo dôjsť potom, ako priemerná mzda vzrastie v prepočte na 500 USD (405,94 eura) mesačne. Očakáva sa, že zvýšenie priemernej mzdy by mohlo krajinu stáť tento rok 11,8 miliardy USD. Od júna navyše rastie aj dopyt po zahraničnej mene.
Bieloruský rubeľ sa dostal pod obrovský tlak na začiatku minulého roka v dôsledku vysokého obchodného deficitu a rozsiahleho rastu miezd i úverov pred prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnili v decembri 2010. Štedré rozdávanie v podobe vyšších miezd a lacných úverov pomohlo Alexandrovi Lukašenkovi k udržaniu sa v prezidentskom kresle.
Zhoršujúca sa hospodárska a finančná situácia krajiny ale prinútila Bielorusko požiadať o pomoc Medzinárodný menový fond (MMF) a EurAsEc, ekonomické zoskupenie postsovietskych krajín na čele s Ruskom. Začiatkom júna tohto roka zoskupenie oznámilo, že uvoľní pre Minsk tretiu tranžu úveru vo výške 440 miliónov USD. Celková suma úveru dosahuje 3 miliardy USD a do júna 2012 z neho uvoľnili pre Bielorusko 1,24 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy