Politici sa hlásia k hlbšej integrácii v rámci únie

Premiér Robert Fico si kvôli kritickej situácii v eurozóne a očakávaným „bezprecedentným“ opatreniam na prehĺbenie integrácie v rámci Európy zavolal na rokovanie šéfov opozičných strán. Nik z nich prehlbovanie integrácie neodmieta, rozdielne názory však majú na detaily, o ktorých sa má rokovať v nasledujúcich týždňoch.

Východiskom z krízy v Európskej únii a eurozóne je hlbšia integrácia. Tá je zároveň aj najlepšou možnosťou pre Slovensko. Vyhlásil to po pondelňajšom stretnutí s predsedami opozičných strán premiér Robert Fico. Podobný názor podľa neho vyslovili aj zástupcovia opozície, rozdielne však vidia niektoré detaily. Rokovať o týchto témach je podľa neho potrebné najmä preto, že eurozóna sa nachádza v ťažkej situácii a existuje riziko ďalších komplikácií. Nasledujúce mesiace budú teda v tomto smere dynamické.

„Hlásime sa k silnej Európe a práve prehlbujúca sa integrácia môže byť nástrojom v boji proti vážnej kríze v eurozóne,“ vyhlásil po rokovaní premiér, podľa ktorého Európu čakajú v najbližších týždňoch bezprecedentné rozhodnutia v súvislosti s prehlbovaním integrácie, či už v oblasti bankovej, fiškálnej, hospodárskej alebo aj politickej integrácie. Návrhy by mali byť v Bruseli na stole už koncom augusta, lídri krajín únie majú o nich rozhodovať v októbri. Preto sa chce premiér s predstaviteľmi opozičných strán stretávať aj v najbližších týždňoch, kde by mali rokovať o svojich postojoch k detailom navrhovaných integračných krokov.

Lídri opozičných strán po stretnutí potvrdili, že proti prehlbujúcej sa integrácii v podstate nenamietajú. Rozdiely však môžu byť v detailoch, ktoré môžu mať svoju váhu. Šéf SaS Richard Sulík napríklad uviedol, že integráciu neodmietajú, o každom zásadnejšom odovzdávaní kompetencií do Bruselu by však mali podľa neho rozhodovať občania v referende. Za takúto kompetenciu označil napríklad možnosť Bruselu zasahovať do národných rozpočtov.

Podobne sa vyjadril aj šéf KDH Ján Figeľ. Integrácia ako taká je podľa neho v poriadku, jeho strana by však zase nesúhlasila napríklad so zavedením spoločných európskych bondov. Podľa Bugára zase treba pri takýchto zásadných rozhodnutiach posudzovať najmä dopady na Slovensko. „Sme za hlbšiu integráciu, ale za integráciu, ktorá bude v prospech Slovenska,“

Súvisiace články

Aktuálne správy