S&P zhoršila prognózu pre eurozónu v tomto aj v budúcom roku

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) zhoršila svoj odhad pre eurozónu. Najnovšie predpovedá, že hrubý domáci produkt (HDP) regiónu ako celku tento rok klesne o 0,6 %, namiesto pôvodne očakávanej stagnácie.

Paríž 30. júla (TASR) – Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P) zhoršila svoj odhad pre eurozónu. Najnovšie predpovedá, že hrubý domáci produkt (HDP) regiónu ako celku tento rok klesne o 0,6 %, namiesto pôvodne očakávanej stagnácie. Na vine je dlhová kríza a jej negatívny vplyv na výkon hospodárstva krajín, ktoré zaviedli spoločnú menu.
Prognóza S&P je o niečo horšia ako odhad analytikov, ktorých v polovici júla oslovila agentúra Reuters. Podľa nich sa HDP eurozóny v tomto roku zníži o 0,4 %.
S&P zhoršila aj svoju predpoveď na rok 2013 a namiesto expanzie o 1 % teraz očakáva, že výkon hospodárstva eurozóny v roku 2013 stúpne len o 0,4 %.
Varuje tiež, že menovej únii hrozí až 40-% riziko recesie aj v nasledujúcom roku 2013. Dôvodom je jednak spomaľovanie rozvíjajúcich sa ekonomík, čo brzdí ožívanie svetového obchodu a tiež nebezpečenstvo, že veľké krajiny eurozóny stratia na dlhšie obdobie prístup na svetové dlhopisové trhy, a do tretice, ešte väčší prepad už aj tak slabých spotrebiteľských výdavkov.
S&P tiež predpovedá, že HDP najväčšej ekonomiky bloku, Nemecka, sa tento rok zvýši o 0,6 % a v roku 2013 o 1,3 %. Druhému Francúzsku predpovedá rast o 0,3 % v tomto roku a o 0,7 % v nasledujúcom roku, zatiaľ čo tretie najväčšie Taliansko čaká tento rok pokles o 2,1 % a aj v roku 2013 zníženie HDP o 0,4 %. Na záver, štvrté najväčšie hospodárstvo, Španielsko, sa podľa S&P tento rok prepadne o 2,1 % a v roku 2013 jeho výkon klesne o 0,6 %.
HDP Británie, ktorá tiež patrí medzi veľké európske ekonomiky, ale nie je členom eurozóny, sa tento rok zvýši o 0,3 % a na budúci rok vzrastie o 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy