Spoluprácu Bruselu ponúklo v kauze Euribor už niekoľko bánk

Brusel 30. júla (TASR) – Niekoľko bánk, voči ktorým Európska únia začala vyšetrovanie pre podozrenie z pokusov o manipuláciu medzibankovej úrokovej sadzby Euribor, sa pridalo k Deutsche Bank a ponúklo Bruselu spoluprácu. Očakávajú, že takto by mohli dostať v prípade dokázania viny nižšie tresty. Uviedli to dnes dva zdroje blízke informáciám.
Európska komisia vyšetruje možnú manipuláciu Euribor, medzibankovej referenčnej úrokovej sadzby v rámci eurozóny. Okrem nej vyšetruje aj prípadnú manipuláciu Libor (londýnska úroková sadzba) a Tibor (tokijská úroková sadzba). Komisia mená vyšetrovaných bánk nezverejnila, v prípade potvrdenia viny im však hrozia pokuty do výšky 10 % ich ročných tržieb.
"Niekoľko bánk poskytlo komisii potrebné informácie," povedal jeden zo zdrojov, ktorý si neželal byť menovaný pre citlivosť celej kauzy. Ďalšie podrobnosti odmietol zverejniť. Podľa druhého zdroja by okrem Deutsche Bank, ktorá spoluprácu s cieľom vyhnúť sa vysokej pokute už ponúkla, malo ísť minimálne o dve ďalšie banky. V prípade maximálnej pokuty pre Deutsche Bank by to mohlo byť vyše 3 miliárd eur, keďže jej tržby za minulý rok dosiahli 33,2 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy