Nálada v slovenskej ekonomike sa zhoršila

Indikátor ekonomického sentimentu v júli klesol o 1,8 bodu na úroveň 90,1 bodu

Nálada v slovenskej ekonomike sa zhoršila aj v júli. Indikátor ekonomického sentimentu totiž podľa údajov Štatistického úradu SR medzimesačne klesol o 1,8 bodu na úroveň 90,1 bodu. Do výsledku sa premietol nepriaznivý vývoj všetkých komponentov s výnimkou sektoru obchodu. Indikátor je podľa úradu stále nižší ako v rovnakom období minulého roka, a to o štyri body. Zaostávanie za úrovňou dlhodobého priemeru sa zväčšilo na 7,5 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle sa v júli znížil o 8,3 percentuálneho bodu na mínus šesť, čím sa dostal 8,9 bodu pod hranicu dlhodobého priemeru. Pokles indikátora ovplyvnilo očakávané zníženie produkcie na najbližšie tri mesiace a pokles dopytu po priemyselných výrobkoch. V porovnaní s júnom indikátor dôvery v stavebníctve klesol o 0,5 bodu na mínus 38 bodov vplyvom mierne pesimistickejších očakávaní v zamestnanosti. V júli sa zaostávanie indikátora za hodnotou dlhodobého priemeru zvýšilo na 13 bodov.

Indikátor dôvery v obchode, ktorý bol v júli na úrovni šiestich bodov, vzrástol v porovnaní s júnom o 4,3 percentuálneho bodu najmä vplyvom optimistických hodnotení očakávanej podnikateľskej situácie. Indikátor dôvery v službách v júli klesol o 1,3 bodu na úroveň 15 bodov. Pozitívnejšie vnímanie podnikateľskej situácie nestačilo podľa úradu na kompenzáciu negatívnejšieho hodnotenia súčasného a očakávaného dopytu.

Podobne ako v júni ani v júli sa spotrebiteľská atmosféra na Slovensku príliš nezmenila. Indikátor spotrebiteľskej dôvery oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol o 0,4 bodu na mínus 23 bodov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je nálada spotrebiteľov o 1,1 bodu nepriaznivejšia.

Súvisiace články

Aktuálne správy