Minister Schäuble kritizuje rozhodnutie Moody’s zmeniť výhľad Nemecka

Po rozhodnutí ratingovej agentúry Moody's znížiť výhľad Nemecka zo stabilného na negatívny sa nemecký spolkový minister Wolfgang Schäuble neobáva rastu úrokov na dlhopisy spolkovej vlády na finančných trhoch.

Berlín 28. júla (TASR) – Po rozhodnutí ratingovej agentúry Moody’s znížiť výhľad Nemecka zo stabilného na negatívny sa nemecký spolkový minister Wolfgang Schäuble neobáva rastu úrokov na dlhopisy spolkovej vlády na finančných trhoch. Pre najnovšie vydanie denníka Welt am Sonntag povedal, že správa agentúry jeho preddovolenkové uvoľnenie neovplyvnila. Rozhodnutie len potvrdilo, že ratingové agentúry strácajú význam. Finančné trhy ich rozhodnutia už neberú tak vážne ako v minulosti.
Také nízke úročenie štátnych dlhopisov, aké má teraz Nemecko, je pre Schäubleho ako ministra financií dobré, lebo výdavky na obsluhu štátneho dlhu klesajú. Na druhej strane je to preňho signál, že trhy nie sú v poriadku. Ak totiž Nemecko dostáva peniaze prakticky bez problémov, je to prejav ich hlbokého zneistenia.
Schäuble kritizoval rozhodnutie Moody’s z pondelka (23.7.) a pokladá ho za nesprávne. Agentúra odôvodnila zmenu nemeckého výhľadu okrem iného možnosťou zaťaženia najsilnejšej ekonomiky Európy dlhovou krízou v eurozóne. "Prirodzene," pokračoval Schäuble, "že kríza v eurozóne vyvoláva riziká, ale ani jedna krajina nemá zo spoločnej meny toľko výhod ako práve Nemecko".

Súvisiace články

Aktuálne správy