Prevádzkovatelia výherných automatov sú nespokojní s novelou

Bratislava 24. júla (TASR) – Majitelia a prevádzkovatelia zariadení s výhernými automatmi sú nespokojní s pripravovanou novelou zákona o hazardných hrách, ktorá je v súčasnosti v pripomienkovom konaní. Podľa návrhu novely zákona sa má zmeniť okrem iného výška odvodov a poplatkov za prevádzku výherných zariadení.
Ako povedal pre TASR spolumajiteľ najväčšieho prevádzkovateľa výherných zariadení SLOV-MATIC Martin Grendár, novela predpokladá zvýšenie odvodu do štátneho rozpočtu z prevádzkovania výherných prístrojov – za jeden prístroj na rok zo súčasných 1900 eur na 2100 eur. Ministerstvo financií tiež navrhuje zvýšiť ročný odvod z videohier až o 300 eur za každý terminál, teda zo súčasných 3900 eur na 4200 eur. Odvody navyše prevádzkovatelia platia aj do rozpočtov obcí a nie sú zanedbateľné. Pri výherných prístrojoch je to za jeden 1500 eur a za videohru 800 eur ročne.
Podľa Grendára vlaňajšia novela zákona o hazardných hrách dala obciam možnosť zo dňa na deň majiteľom herní nariadiť zatvorenie ich prevádzky, a to formou všeobecného záväzného nariadenia. Už toto opatrenie niekoľké prevádzky zlikvidovalo a ostáva v platnosti aj naďalej. Niektorí právnici spochybnili ústavnosť takéhoto retroaktívneho rušenia účinnosti licencií vydaných ministerstvom financií a obcami formou ad hoc rozhodnutia samospráv.
Grendár zároveň upozorňuje na skutočnosť, že prevádzkovatelia zariadení s výhernými prístrojmi a videohrami priamo a nepriamo spolu generujú 12 až 15.000 pracovných miest. Zákaz požívať alkohol v ich prevádzkach ruka v ruke s vyššími odvodmi do štátnej pokladnice môže znamenať prepustenie tisícok zamestnancov a rozviazanie zmlúv so spolupracujúcimi firmami a živnostníkmi.
Z hľadiska závislosti a patologického hráčstva nie sú najväčším rizikom kamenné herne. Hazard na internete je omnoho nebezpečnejší, keďže k nemu majú prístup aj osoby mladšie ako 18 rokov a nie je nikým kontrolovaný, nehovoriac o problematickom zdaňovaní, uzavrel Grendár.

Súvisiace články

Aktuálne správy