Komodity: Cukor by mohol v budúcom týždni rásť

Podľa prieskumu agentúry Bloomberg medzi 13 analytikmi a obchodníkmi ohľadom cenového vývoja na trhu s trstinovým cukrom v nasledujúcom týždni, by deviati z opýtaných stavili na rast hodnoty komodity a len štyria očakávajú pokles.Cena cukru včera vystúpila na čerstvé dvojmesačné maximum na úrovni 21,28 USD/100 libier, pričom otestovala rezistenciu na úrovni 70-denného kĺzavého priemeru, ďalej sa jej ju však prekonať nepodarilo a do uzavretia trhu si nadobudnuté zisky odpísala.

Podľa prieskumu agentúry Bloomberg medzi 13 analytikmi a obchodníkmi ohľadom cenového vývoja na trhu s trstinovým cukrom v nasledujúcom týždni, by deviati z opýtaných stavili na rast hodnoty komodity a len štyria očakávajú pokles.

Cena cukru včera vystúpila na čerstvé dvojmesačné maximum na úrovni 21,28 USD/100 libier, pričom otestovala rezistenciu na úrovni 70-denného kĺzavého priemeru, ďalej sa jej ju však prekonať nepodarilo a do uzavretia trhu si nadobudnuté zisky odpísala. Cukor tak pokračuje postupne v ceste smerom na sever od začiatku júna, kedy sa jeho cena prepadla na najnižšie hladiny od augusta 2010.

Z pohľadu fundamentálnych faktorov sa objavili obavy týkajúce sa prebytku cukru na trhu z dôvodu negatívneho vplyvu poveternostného fenoménu, známeho ako El Nino, ktorý prináša do top svetového producenta a exportéra, Brazílie, dažde a do pestovateľských regiónov Indie naopak sucho. Tieto podmienky by sa mali prejaviť na konci zimy na južnej pologuli (september) a pokiaľ sa potvrdia, môže to byť jeden z býčích faktorov pre cenu cukru.

Podľa aktuálnych odhadov Kingsman SA sa v období 12 mesiacov so začiatkom v októbri predpokladá prebytok ponuky v množstve 9,3 mil. ton, ktorý nasleduje prebytok v súčasnej sezóne v objeme 10,2 mil. ton. Podľa Rabobank bude prevysi ponuky nad dopytom menší, len 4,3 mil. ton.

Čo sa týka posledného vplyvu počasia v rámci El Nina, v sezóne 2009/2010 spôsobili dažde v Brazílii pokles outputu o 7,5%. V Indii boli monzúnové dažde v rovnakej sezóne 22% pod dlhodobým priemerom. Aj aktuálny štart monzúnovej sezóny v Indii je jeden z najhorších za posledné 3 roky, čo môže viesť k obmedzeniu exportov z krajiny za účelom udržania domácich dodávok. Dažde sú 23% pod úrovňou dlhodobého priemeru.

Produkcia v Brazílii by v obchodnom roku 2012/2013 mala dosiahnuť 31 mil. ton, čo je menej v porovnaní s 31,3 mil. tonami v minulom roku a taktiež menej v porovnaní s predikciami z marca, ktoré hovorili po 32 mil. tonách.

Ohľadom svetovej spotreby, tá by mala ďalej rásť mierou 2% ročne a do roku 2020 by sa dopyt pre exporty mohol zvýšiť o 12 mil. ton. Čína, ktorá je po Indii druhým najväčším spotrebiteľom cukru, plánuje v tomto roku doviezť 3 mil. ton komodity.

V nasledujúcich týždňoch sa teda bude pozorne sledovať vývoj počasia a podmienok pre úrodu cukrovej trstiny v hlavných pestovateľských krajinách.

Cena októbrového kontraktu na cukor dnes dopoludnia je 20,74 USD/100 libier.

Súvisiace články

Aktuálne správy