Zachráňte sa!! Brusel vám to schváli

Do Európy po štyroch dňoch suchôt, konečne zavítal rast.

V strede týždňa sme na akciových trhoch mohli byť svedkami solídneho rastu, ktorý prerušil štyri dni trvajúcu akciovú výpredajovú vlnu na starom kontinente, ako aj v Ázii. K prerušeniu červených odtieňov akciových indexov výrazne prispeli pozitívne makrodáta, tentokrát z druhej strany Atlantiku, medzi ktoré sa v stredu radili aj nerealizované predaje domov a objednávky tovarov dlhodobej spotreby. Prvý menovaný ukazovateľ za máj dokázal vzrásť o 5.9 % v porovnaní s -5.5 %-ným záporným vývojom z apríla, čo znamená prudký rast záujmu Američanov o existujúce domy. Analytici pritom predpokladali rast počtu uzatvorených zmlúv o budúcej kúpe resp. predaji nehnuteľnosti o +1.5 %. Podobne pozitívnym, májovým vývojom prešli aj objednávky dlhodobej spotreby, ktoré vzrástli o +1.1 %, kým analytici očakávali ich rast o menej ako polovicu tejto hodnoty (+0.5 %).

Do Európy po štyroch dňoch suchôt konečne zavítal rast, benchmarky rástli na čele s akciami z finančného sektora a akciami energetických spoločností. Finančníkom, ako aj celkovému rastu prispelo rozhodnutie z Bruselu, kde schválili pomoc pre španielsku Bankiu. Paneurópsky index EuroStoxx 600 si pripísal +1.35 % a obchodovanie ukončil na 245.87 bodoch. Trojica hlavných európskych indexov kopírovala jeho vývoj: FTSE 100 +1.41 %, CAC 40 +1.67 %, DAX +1.50 %. Opačným vývojom však prešlo euro, ktoré zo svojej hodnoty v prospech dolára odovzdalo -0.19 % a cca. ½ hodinu po ukončení obchodovania sa už druhý deň ocitlo pod úrovňou 1.25 EUR/USD, konkrétne na hodnote 1.2467 EUR/USD.

Zaujímavosťou dňa, nielen pre obe zúčastnené spoločnosti, bol výsledok sporu medzi Apple a Samsungom. Americký súd totižto nariadil Samsungu zastaviť predaj tabletu Galaxy Tab 10.1 v USA. Vyhovel tak žiadosti konkurenta Apple, ktorý tvrdí, že Samsung nezákonne okopíroval design jeho populárneho tabletu iPad. Akcie (CFD) Apple si tak pripísali +0.42 %. Americké akciové indexy ukončili deň v teritóriu zelených čísiel: Dow Jones +0.74 %, S&P 500 +0.90 %, Nasdaq +0.74 %.

Zoltán Csiba

Súvisiace články

Aktuálne správy