Pokles ekonomiky Španielska sa v 2. štvrťroku prehĺbil

Madrid 27. júna (TASR) – Pokles ekonomiky Španielska sa v 2. štvrťroku 2012 prehĺbil, uviedla dnes španielska centrálna banka vo svojej júnovej správe. Ako dodala, v 2. kvartáli zaznamenal hrubý domáci produkt (HDP) väčší prepad než v prvých troch mesiacoch tohto roka.
V 1. štvrťroku klesla ekonomika medzikvartálne o 0,3 %. Za 2. štvrťrok síce Národná banka Španielska presný údaj neuviedla, poukázala však na zhoršenie viacerých kľúčových ukazovateľov, ako sú spotrebiteľský dopyt, predaj áut, priemyselná produkcia či export. Ako informovala, pokles spotrebiteľského dopytu, predaja áut a priemyselnej produkcie "naznačujú, že ekonomická aktivita pokračuje v oslabovaní, a to väčším tempom než doteraz". Oficiálne údaje o vývoji ekonomiky za 2. štvrťrok by mali byť známe v júli.
Vyhlásenie banky prichádza v čase, keď španielsky premiér Mariano Rajoy informoval, že pri súčasných výnosoch z dlhopisov nie je krajina schopná sa "dlhodobo" financovať prostredníctvom trhov. Predseda vlády zároveň dodal, že na summite (28. – 29. 6.) vyzve Európsku úniu, aby "na upokojenie trhov využila všetky svoje nástroje".
Vyjadril sa aj k otázke formy záchrany španielskeho bankového sektora, ktorému sú krajiny eurozóny ochotné poskytnúť 100 miliárd eur. Ako povedal, pokúsi sa presvedčiť členské štáty eurozóny, aby pomoc poskytli bankám priamo, nie prostredníctvom vlády. Takýto model podporujú viaceré krajiny eurozóny i Medzinárodný menový fond (MMF), keďže by sa tým nezvyšoval dlh krajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy