Transpetrol vlani s poklesom zisku o 34 %

V tomto roku plánuje slovenský prepravca ropy výnosy na úrovni 60,5 mil. eur a hospodársky výsledok vo výške 11 mil. eur.

Spoločnosť Transpetrol, a.s. dosiahla v minulom roku čistý zisk vo výške 8,5 mil. eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o 34 %. Firma vlani zaznamenala výnosy v objeme 57,7 mil. eur, čo je medziročne o 1,3 mil. eur menej. Ako informovalo Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré je jediným akcionárom Transpetrolu, v tomto roku plánuje spoločnosť výnosy na úrovni 60,5 mil. eur a hospodársky výsledok vo výške 11 mil. eur.

Spoločnosť Transpetrol sa zaoberá prepravou ropy a jej skladovaním pre odberateľov a pre Správu štátnych hmotných rezerv. V roku 2002 získala 49-percentný balík akcií Traspetrolu firma Jukos Oil Company za 74 mil. USD. Slovensko si ponechalo majoritný 51-percentný podiel. Koncom marca 2009 slovenská vláda prostredníctvom vtedajšieho ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka podpísala v Londýne zmluvu s vedením spoločnosti Jukos International UK B.V. o spätnom odkúpení 49 % akcií spoločnosti Transpetrol. Cena za spätné odkúpenie 49 % akcií Transpetrolu predstavovala 240 mil. USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy