Program verejných prác na roky 2013 až 2015 má 94 projektov

Celkové predpokladané stavebné náklady projektov zaradených do návrhu Rozvojového programu priorít verejných prác na ďalšie tri roky dosahuje 8,897 mld. eur, vrátane dane z pridanej hodnoty.

Návrh Rozvojového programu priorít verejných prác na roky 2013 až 2015, ktorý v stredu schválila vláda, zahŕňa 94 projektov s celkovými predpokladanými stavebnými nákladmi 8,897 mld. eur, vrátane dane z pridanej hodnoty. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR zaradilo do programu projekty štyroch z ôsmich predkladateľov. S realizáciou týchto stavieb sa počíta v rokoch 2013 až 2020.

Rezort dopravy plánuje v nasledujúcich troch rokoch začať 52 verejných prác s odhadovanými nákladmi 7,989 mld. eur. Ministerstvo životného prostredia pripravuje 31 projektov za 853,76 mil. eur, rezort zdravotníctva tri projekty v hodnote 29,5 mil. eur a Nitriansky samosprávny kraj osem projektov za 24,67 mil. eur. Z celkového počtu 94 verejných prác zaradených do návrhu programu by malo byť 65 spolufinancovaných zo zdrojov Európskej únie, čo je 68,8 %. V rámci operačných programov Doprava a Životné prostredie má byť s pomocou eurofondov financovaných po 30 projektov a cez Regionálny operačný program päť. U ostatných predkladateľov neboli splnené požiadavky technickej prípravy podľa zákona o verejných prácach a ministerstvo dopravy ich preto do návrhu rozvojového programu priorít nezaradilo.

Ministerstvo dopravy a výstavby predkladá návrh Rozvojového programu priorít verejných prác na príslušné trojročné obdobie na schválenie vláde každoročne na základe zákona o verejných prácach. Rezort tak monitoruje stav technickej prípravy rozvojových verejných prác, čo má napomáhať k efektívnemu a hospodárnemu nakladaniu s verejnými financiami. Program nie je plánom realizácie, ale súborom tých verejných prác, ktorých technická príprava na úrovni stavebného zámeru je vykonaná podľa zákona o verejných prácach a jeho vykonávacej vyhlášky. Rozvojová verejná práca je stavba financovaná čiastočne alebo celkom z verejných investícií s celkovou cenou vyššou ako 1 327 760 eur. Predkladateľ je povinný na ňu vypracovať stavebný zámer a dokumentáciu predložiť na ministerstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy