Kabinet schválil viac prostriedkov na podporu zamestnanosti

Podstatou zmien v Operačnom programe Zamestnanosť a sociálna inklúzia je posilnenie opatrenia na podporu programov v oblasti podpory zamestnanosti a riešenia dlhodobej nezamestnanosti o 88,2 mil. eur.

Vláda schválila návrh na revíziu Operačného programu (OP) Zamestnanosť a sociálna inklúzia. Jej podstatou je posilnenie opatrenia na podporu programov v oblasti podpory zamestnanosti a riešenia dlhodobej nezamestnanosti o 88,2 mil. eur. Sumu 70 mil. eur toto opatrenie získa realokáciou z Operačného programu Vzdelávanie a zvyšných 18,2 mil. eur sa má na podporu zamestnanosti presunúť v rámci Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia z opatrenia na zlepšenie kvality služieb poskytovaných verejnou správou a neziskovými organizáciami.

Spomínaných 18,2 mil. eur sa má podľa materiálu použiť na realizáciu aktívnych opatrení politiky trhu práce, ktoré sú súčasťou zákona o službách zamestnanosti. Zdroje na úrovni 70 mil. eur sa majú využiť na podporu zamestnanosti mladých ľudí do 29 rokov. „Momentálne sa ešte zvažuje najvhodnejší spôsob podpory,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Podpora môže podľa rezortu pozostávať z priamej podpory pre zamestnávateľov na zamestnanie mladých ľudí. „Podpora by sa v takomto prípade mohla skladať z dotovania mzdy mladého zamestnanca vo výške minimálnej mzdy a k tomu prislúchajúcich odvodov zamestnanca, prípadne to bude dotácia celkovej ceny práce pri úrovni minimálnej mzdy,“ konštatuje ministerstvo. Druhou možnosťou je nastavenie pomoci určenej zamestnávateľom na podporu vytvárania zdieľaných pracovných miest. Ministerstvo práce a sociálnych vecí tiež zvažuje kombináciu opatrení zameraných na rekvalifikáciu mladých uchádzačov a záujemcov o zamestnanie podľa potreby zamestnávateľov spolu s dotáciou mzdy.

„Do dvoch, maximálne troch týždňov chceme pripraviť dva konkrétne programy, ktoré by mali vytvoriť predpoklady na vznik nových približne 13 tisíc pracovných miest,“ povedal po rokovaní vlády minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Jeden program by mal byť určený pre samosprávu a druhý pre malých a stredných podnikateľov. Vďaka projektu pre samosprávu by sa podľa Richtera mohli zamestnať mladí ľudia bez nárokov na kvalifikáciu. „Druhý program by mal byť zameraný na zamestnávanie mladých ľudí formou pomoci konkrétnym podnikateľským subjektom, či už živnostníkom alebo obchodným spoločnostiam,“ dodal šéf rezortu práce a sociálnych vecí.

Súvisiace články

Aktuálne správy