Dôvera talianskych podnikateľov v júni nečakane vzrástla

Rím 27. júna (TASR) – Dôvera talianskych podnikateľov v ekonomiku tento mesiac nečakane vzrástla a prekvapila analytikov, ktorí predpovedali, že sa naopak zníži. Informoval o tom dnes štatistický úrad ISTAT.
Podľa výsledkov prieskumu index dôvery podnikateľov z výrobnej sféry tretej najväčšej ekonomiky eurozóny v júni 2012 prekvapujúco vzrástol na 88,9 bodu z májových 86,6 bodu. Analytici, ktorých oslovila agentúra RTTNews, pritom odhadovali, že podnikateľom v Taliansku tento mesiac nálada klesne na 85,5 bodu.
Dôvodom lepších ako očakávaných výsledkov je nárast objednávok na nové produkty, ktorý signalizuje, že aj objem výroby stúpne.
Na druhej strane podnikateľom zo sektora služieb sa aj tento mesiac zhoršila nálada a júnová hodnota indexu ich dôvery klesla na 70,7 bodu zo 72,2 bodu v máji 2012.
Výsledkom je takmer stagnácia kombinovaného indexu pre oba sektory. Presnejšie júnový kombinovaný index dosiahol 75,4 bodu, čo predstavuje len nepatrné zníženie v porovnaní s májom, keď bol na úrovni 75,5 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy