Sprísnenie regulácie finančného sektora v USA zasiahlo malé banky

New York 24. júna (TASR) – Sprísnenie regulácie po finančnej kríze sa malo dotknúť Wall Street. Zasiahlo však predovšetkým malé finančné inštitúty. Mnohé z nich si nemôžu dovoliť drahé kontrolné postupy.
V USA sa začína prejavovať nový bankový trend. Nová regulácia finančného sektora po krachu investičnej banky Lehman Brothers v roku 2008 mala vyriešiť problém bánk, ktoré sú príliš veľké na krach (too big to fail), pretože by to mohlo ohroziť celé odvetvie. Namiesto toho však vytvorila prostredie, v ktorom sú niektoré banky príliš malé na prežitie (too small to live). Vyššie výdavky mali veľké banky donútiť k ich zmenšeniu, aby ich nemusel pred krachom zachraňovať štát.
Zatiaľ čo však veľké banky získavajú stále väčšie podiely v oblasti retailového bankovníctva, malé finančné inštitúty zisťujú, že sú príliš malé, aby dokázali zvládnuť novú záťaž. Čoraz viac regionálnych a lokálnych bánk končí, pretože si nemôžu dovoliť náklady spojené s novou reguláciou. "Najmenšie banky zistili, že je to proti nim, pretože sa im sťažuje možnosť dosahovať rozumné výnosy," myslí si manažér Grand Slam Asset Management Mitchell Sacks. Preto očakáva novú vlnu fúzií medzi malými bankami.
V tomto roku sa už uskutočnilo 90 bankových fúzií. Rok 2012 môže byť v oblasti zlúčenia bánk rekordný od roku 2007. Ich počet môže rásť rýchlejšie, než sa doteraz očakávalo. Pred niekoľkými dňami totiž americká centrálna banka (Fed) rozhodla, že aj regionálne a lokálne finančné inštitúty musia plniť kapitálové požiadavky podľa dohody Bazilej III.
Mnohé malé banky zrejme skončia ako Western Reserve Bank in Medina z Ohia. Šéf banky Edward McKeon mal už plné zuby. "Už nevediem banku, už len behám dokola a reagujem na reguláciu," uviedol McKeon v rozhovore pre Wall Street Journal. Preto predal svoju banku, ktorá mala dve pobočky, konkurencii, pričom dostal cenu, ktorá bola o 100 % vyššia oproti akciovému kurzu Western Reserve Bank.
"Zdravé banky teraz zaplavujú ponuky konkurentov, ktorí chcú nakupovať," uviedol Craig Mancinotti šéf Austin Associates, ktorá radila Western Reserve Bank pri predaji. Počet bánk v USA teda bude ďalej klesať, pričom od roku 1970 ich počet už klesol na približne 6300, teda na menej než polovicu.

Súvisiace články

Aktuálne správy