Kurz eura sa drží nad úrovňou 1,25 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 22. júna (TASR) – Kurz spoločnej európskej meny sa udržal na úrovňou 1,25 USD/EUR. Euro sa podvečer predávalo po 1,2549 USD, to znamená, že približne na rovnakej úrovni ako dnes ráno.
Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,2539 (vo štvrtok: 1,2670) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7975 (0,7893) eura.
"Počas tohto týždňa bolo euro stabilné," uviedol devízový expert nemeckej banky BayernLB Marc Burgheim. Po priaznivom výsledku volieb v Grécku sa spoločná európska mena stabilizovala. Spoločnú menu podporilo aj zníženie rizikovej prirážky na španielske dlhopisy.
Výnosy španielskych dlhopisov sú však stále vysoké, upozornil Burgheim. Rozhodujúci bude summit lídrov Európskej únie (EÚ), ktorý sa bude konať na budúci týždeň vo štvrtok a piatok (28. a 29. júna).
Lídri štyroch najväčších ekonomík eurozóny – Nemecka, Francúzska, Španielska a Talianska – sa dnes dohodli na stimulačnom balíku vo hodnote 130 miliárd eur. V priebehu dňa dočasne podporilo spoločnú menu aj rozhodnutie ECB uľahčiť bankám refinancovanie, keď zmiernila pravidlá týkajúce sa kolaterálu.

Súvisiace články

Aktuálne správy