Lídri najväčších ekonomík eurozóny chcú podporiť rast

Rím 22. júna (TASR) – V Ríme sa dnes stretli lídri Nemecka, Francúzska, Španielska a Talianska. Týždeň pred summitom Európskej únie (EÚ) deklarovali jednotu.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Francois Hollande, španielsky premiér Mariano Rajoy a taliansky premiér Mario Monti chcú dať na podporu rastu ekonomiky eurozóny a tvorbu pracovných miest 130 miliárd eur. "Všetci súhlasíme s tým, že treba podporiť rast," uviedol Monti. Objem stimulačného balíka zodpovedá 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) eurozóny.
Lídri štyroch najväčších ekonomík eurozóny na budúcotýždňovom summite podporia tiež zavedenie dane na finančné transakcie. "Poučením z krízy nie je menej Európy, ale viac Európy," uviedla Merkelová. Hollande zdôraznil, že dôležitá je podpora rastu. Podľa Rajoya lídri chcú užšiu európsku integráciu. K tomu patrí politická a hospodárska únia rovnako ako banková a fiškálna únia.
Merkelová odmietla požiadavku šéfky Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeovej, ktorá chce, aby stabilizačné fondy priamo poskytovali finančnú pomoc bankám. V zmluvách o Európskom fonde finančnej stability (EFSF) a o Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS) sa uvádza, že partnermi sú štáty, uviedla Merkelová. "Takže nie je to tak, že ja to nechcem, ale takto sú postavené zmluvy."
Podľa slov nemeckej kancelárky Nemecko, Francúzsko, Španielsko a Taliansko budú spoločne presadzovať zavedenie dane na finančné transakcie. Tým sa zvyšuje šanca, že v rámci posilnenej spolupráce ju zavedie aspoň časť krajín EÚ.
Hollande opäť podporil spoločné európske dlhopisy, takzvané eurobondy, ktoré však zásadne odmieta Nemecko. Podľa francúzskeho prezidenta na ich vytvorenie nemôže Európa čakať 10 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy