Schválenie trvalého eurovalu v NR SR bolo pochopiteľným krokom

Bratislava/Praha 22. júna (TASR) – Predsedu českej vlády Petra Nečasa neprekvapilo, že Národná rada (NR) SR dnes veľkou väčšinou schválila vznik tzv. trvalého eurovalu. "Od člena eurozóny sa ratifikácia tohto Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) očakáva. Z tohto pohľadu je to pochopiteľný, neprekvapivý krok," konštatoval dnes na tlačovej konferencii po skončení summitu Vyšehradskej štvorky v Prahe.
Podľa poľského premiéra Donalda Tuska je každý príklad solidárnej zodpovednosti za to, čo sa deje v Európe, veľmi významný, a to hlavne vtedy, keď sa to týka člena eurozóny. Domnieva sa, že konkrétna zodpovednosť za čo najrýchlejšie vyriešenie jej problémov spočíva práve na tomto zoskupení. Ako dodal, jeho krajina síce nie je jej členom, napriek tomu pristúpila ku všetkým európskym aktivitám, ktorých cieľom je podpora eurozóny v čase krízy.
Maďarský premiér Viktor Orbán nechcel situáciu na Slovensku komentovať. Konštatoval, že má na túto vec radikálne názory a pre zachovanie pokoja a mieru sa s nimi verejne nepodelí. Rozlaďuje ho však konanie európskych lídrov za posledné dva roky. Má totiž pocit, že celý ten čas iba s časovým sklzom behajú za udalosťami. "Dnešní politickí lídri nevedia schvaľovať také opatrenia, aby sa chránili európske trhy. My, Maďari, očakávame, že členovia eurozóny budú mať konečne takú hospodársku a ekonomickú stratégiu, ktorá nebude stále iba plátať diery na kabáte a prispôsobovať sa ostatným, ale konečne určí smer a budeme pánmi situácie. Taký smer bude Maďarsko vždy podporovať," zdôraznil.
Šéf slovenskej exekutívy Robert Fico ocenil, že za ratifikáciu medzinárodnej zmluvy hlasovali poslanci naprieč celým politickým spektrom. "Moja vláda a ja osobne verím v euro. Je to dobrý projekt, ktorý nemôže za nedisciplinovanosť krajín. Ak veríme v euro, sme súčasťou eurozóny, musíme byť aj súčasťou procesov solidarity," zdôraznil. Znovu zopakoval, že v prípade, ak Grécko nebude plniť podmienky členstva a naďalej spôsobovať problémy, Slovensko sa pridá k tým krajinám, ktoré budú trvať na riadenom procese vyradenia Atén z eurozóny.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy