SOPK sa nepáči prevažná väčšina vládnych opatrení

Ako na piatkovej tlačovej konferencii uviedol predseda SOPK Peter Mihók, ohlásené kroky vlády budú v konečnom dôsledku viesť firmy k optimalizácii príjmov a výdavkov, ako aj presunu sídiel spoločností do offshore krajín.

Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) chápe potrebu konsolidácie verejných financií, no nepáči sa jej, že prevažná väčšina vládou navrhnutých opatrení je zameraná na odčerpávania prostriedkov zo súkromného sektora. Ako na piatkovej tlačovej konferencii uviedol predseda komory Peter Mihók, ohlásené kroky vlády budú v konečnom dôsledku viesť firmy k optimalizácií príjmov a výdavkov, ako aj presunu sídiel spoločností do offshore krajín. „Nie sme nadšení tým, že verejný sektor ide odčerpávať zdroje z ekonomiky, ktoré by mali slúžiť na jej rozvoj,“ povedal Mihók. Šetrenie totiž môže v konečnom dôsledku spôsobiť prepad ekonomiky. SOPK zároveň principiálne nesúhlasí so zavádzaním mimoriadnych odvodov pre vybrané podnikateľské sektory, ktoré považuje za neštandardné.

Konsolidačné opatrenia vlády podľa predsedu SOPK postihnú aj skupiny s nízkymi a strednými príjmami, aj keď premiér Robert Fico deklaruje opak. „Aj keď nie priamo, cez priame dane, vo finále, akonáhle sa budú zvyšovať náklady firiem, preklopí sa to do aj do cien,“ vysvetlil Mihók s tým, že nakoniec tak budú oveľa výraznejšie postihnuté nižšie príjmové skupiny. „vo finále všetko zaplatí občan, aj keď primárne to odvedie firma, niekde inde sa to prejaví,“ doplnil.

Kritiku si od SOPK vyslúžil aj návrh vlády zvýšiť strop na platenie sociálnych a zdravotných odvodov z troj na päť násobok priemernej mzdy, keďže to zdvihne náklady firiem. „Dotkne sa to hlavne dobrých firiem, kde sú vyššie platy, kde sa možno vykonáva aj kvalifikovanejšia práca. Neviem, či teda chceme stále robiť len výrobné dielne,“ myslí si Mihók. Ak si teda firmy podľa neho spočítajú náklady vyplývajúce z jednotlivých konsolidačných opatrení, neostane im iné, než optimalizovať a štát tak nezíska toľko prostriedkov, ako v súčasnosti očakáva. Účinnejšie by preto podľa Mihóka bola kombinácie zvýšenia dane z pridanej hodnoty a dane z príjmu fyzických osôb, o čom však premiér odmieta diskutovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy