Minister Schäuble súhlasí s návrhom MMF diskutovať o reforme eurozóny

Luxemburg 22. júna (TASR) – Nemecký spolkový minister financií Wolfgang Schäuble vyslovil ochotu diskutovať o návrhu Medzinárodného menového fondu (MMF) o hlbokej reforme európskej menovej únie. Schäuble povedal dnes v Luxemburgu pred rokovaním ministrov financií spoločenstva, že návrh pokladá za dôležitý, lebo MMF prichádza vždy s užitočnými príspevkami. Schäuble však svoj názor ďalej nespresnil.
Šéfka MMF Christine Lagardeová v noci na dnes v súvislosti so zostrujúcou sa dlhovou krízou žiadala, aby sa eurovaly EFSF a ESM podieľali na priamej pomoci bankám v problémoch. Podľa nej musí byť "priame spojenie (medzi fondmi a bankami)". Doteraz takáto pomoc fondov nie je možná.
MMF je v strednodobom horizonte za bankovú úniu a fiškálnu úniu v Európe. Za určitých okolností by sa mohli dlhy zospoločenštiť. Nemecko vydávanie eurobondov stále dôrazne odmieta.
Lagardeová uviedla, že Európska centrálna banka (ECB) musí pomôcť riešiť situáciu svojou "kreatívnou peňažnou politikou". Podporila aj návrh, aby ECB kupovala dlhopisy finančne slabých členov eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy