Česi sa nemusia báť o svoje úspory v bankách

Praha 22. júna (TASR) – Česi sa nemusia báť o svoje vklady v bankách. Fond poistenia vkladov (FPV) by mal mať zdroje na prípadné náhrady vkladov po páde niektorej z finančných inštitúcií. Česká národná banka (ČNB) povolila fondu dlhopisový program, ktorý mu umožní vydať obligácie za 100 miliárd Kč (3,89 miliardy eur). Fond bude mať po jeho realizácii spolu s terajšou rezervou k dispozícii vyše 120 miliárd Kč.
Fond však povolenie ČNB nevyužije hneď. Ide o rezervný program, ktorý by sa mohol využiť v prípade potreby kedykoľvek v budúcnosti.
FPV je zo zákona povinný získať v prípade potreby finančné prostriedky najprv na finančných trhoch, aby nezaťažoval štátny rozpočet. Ak by sa mu to na nich nepodarilo, môže požiadať vládu o pomoc. Dostane buď dotáciu alebo návratnú finančnú pôžičku.
Aj napriek kríze v Európe sú české finančné ústavy v dobrej kondícii. ČNB uverejnila tento týždeň výsledky posledných záťažových testov. Vyplýva z nich, že stabilitu bankového systému by nemal ohroziť ani výrazne nepriaznivý vývoj.
FVP vypláca náhrady vkladov skrachovaných finančných inštitúcií do výšky 100 eur. Ak taký prípad nastane, zákon jej stanovuje, že náhrady musí vyplatiť do 20 pracovných dní.

Súvisiace články

Aktuálne správy