Dobrovoľný príspevok do 2. piliera nebude ohraničený

Svoj základ dane si však v ďalšom roku bude môcť sporiteľ znížiť len o 2 % z rovnakého základu, z akého sa určil 4-percentný príspevok do druhého piliera.

Po znížení súčasného príspevku do druhého dôchodkového piliera z 9 % na 4 % hrubej mzdy bude môcť sporiteľ na svoj penzijný účet dobrovoľne vkladať ľubovoľnú sumu. Pre agentúru SITA to uviedol štátny tajomník rezortu práce a sociálnych vecí Jozef Burian. Môže ísť pritom aj o nepravidelné vklady na penzijný účet. Svoj základ dane si však v ďalšom roku bude môcť znížiť len o 2 % z rovnakého základu, z akého sa určil 4-percentný príspevok do druhého piliera. Dobrovoľný príspevok do druhého piliera pritom podľa Buriana nepôjde cez Sociálnu poisťovňu, ale bude ho platiť sporiteľ priamo dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Správca penzijných úspor na základe toho vystaví sporiteľovi potvrdenie o zaplatených dobrovoľných príspevkoch, ktoré sporiteľ priloží k ročnému zúčtovaniu dane alebo k daňovému priznaniu za predchádzajúci rok.

Zamestnanec s hrubou mzdou 500 eur by si tak mohol v roku 2013 na svoj účet v druhom pilieri každý mesiac poslať daňovo zvýhodnených 10 eur. Ročne by tak do druhého piliera poslal 120 eur. Začiatkom roka 2014 by mu jeho penzijná spoločnosť zaslala potvrdenie o zaplatení dobrovoľných príspevkov. Toto potvrdenie by zamestnanec predložil svojmu zamestnávateľovi pri ročnom zúčtovaní dane a na základe neho by sa mu znížil základ dane o 120 eur. Na dani z príjmov by tak tento zamestnanec ušetril 22,8 eura.

Príspevok do druhého dôchodkového piliera sa zníži zo súčasných 9 % na 4 % hrubej mzdy. Po štvrtkovom rokovaní Rady solidarity a rozvoja to uviedol premiér Robert Fico. Stane sa tak podľa neho asi už od začiatku októbra tohto roka. Sporitelia si však budú môcť z vlastných čistých príjmov doplácať ďalšie dve percentá, o ktoré sa im zníži základ dane. „Máme šokujúce analýzy, ktoré potvrdzujú, do akej miery je nevýhodný druhý pilier a ako sú znehodnocované peniaze a aká je perspektíva,“ povedal premiér. Rozhodnutie o znížení príspevkov do kapitalizačného piliera je preto podľa neho veľmi správne. „Robíme ho predovšetkým kvôli konsolidácii celého dôchodkového systému, o ktorom samotná Rada solidarity a rozvoja povedala, že je finančne neudržateľný,“ povedal Fico.

Súvisiace články

Aktuálne správy