Poslanci zrejme schvália trvalý euroval

Slovensko sa v piatok zrejme pripojí ku krajinám, ktoré ratifikovali zmluvu o vytvorení Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS), teda tzv. trvalého eurovalu. Na 11:00 je v Národnej rade SR naplánované hlasovanie o tomto mechanizme, ktorý má eurozóne pomôcť prekonať krízu spoločnej meny, spôsobenú vysokou zadlženosťou viacerých krajín. Rozprava sa v parlamente skončila vo štvrtok o desiatej v noci.

Schválenie zmluvy o vytvorení EMS je takmer isté, keďže jej vyslovujú podporu všetky parlamentné strany s výnimkou SaS a viacerých poslancov z klubu OĽaNO. Kritici EMS z radov SaS argumentovali najmä tým, že euroval menovú krízu nevyrieši a riešením je uskromnenie sa zadlžených krajín aj ich prípadný odchod z eurozóny. Podľa nich je navyše nesolidárne, ak má Slovensko pomáhať bohatším krajinám žijúcim roky na dlh. Ich oponenti zasa tvrdia, že EMS síce nie je dobré či príjemné riešenie, ale v súčasnej situácii sa iné neponúka.

Na úvod štvrtého rokovacieho dňa sa plénum bude venovať viacerým informačným dokumentom. Poslanci sa zoznámia so správou o výsledkoch kontrolnej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu za rok 2011, výročnou správou o činnosti Fondu národného majetku (FNM) za rok 2011 či ročnou účtovnou závierkou FNM za rok 2011. Pozrú sa tiež na správu o činnosti ombudsmana alebo návrh ročnej účtovnej závierky Sociálnej poisťovne za rok 2011.

Súvisiace články

Aktuálne správy