Španielske banky budú podľa audítorov potrebovať do 62 miliárd eur

Madrid 21. júna (TASR) – Španielske banky budú možno potrebovať dodatočný kapitál vo výške 62 miliárd eur. Ukázal to audit španielskeho bankového sektora, ktorý uskutočnili dvaja nezávislí audítori.
Podľa viceguvernéra španielskej centrálnej banky Fernanda Restoya tak banky aj v prípade najhoršieho možného scenára budú potrebovať menej, než sa pôvodne čakalo. Ministri financií eurozóny na telekonferencii 9. júna Madridu ponúkli na rekapitalizáciu bánk pomoc do výšky 100 miliárd eur.
Ak sa ekonomika bude vyvíjať podľa očakávania, banky, ktoré poškodilo prasknutie realitnej bubliny, budú potrebovať navýšiť kapitál o 16 až 25 miliárd eur, uviedla jedna z audítorských spoločností Oliver Wyman. Ďalší z audítorov, Roland Berger, stanovil sumu na 25,6 miliardy eur.
Ak by sa však „veci vyvíjali podstatne horšie, než sa očakáva, banky budú potrebovať od 51 do 62 miliárd eur,“ dodala spoločnosť Oliver Wyman. Podľa firmy Roland Berger by v prípade najhoršieho možného scenára suma potrebná na rekapitalizáciu bánk dosiahla 51,8 miliardy eur. Audit sa týkal 14 bánk, ktoré sa na bankovom sektore Španielska podieľajú 90 %.
Španielsko zatiaľ oficiálne o pomoc pre svoje banky nepožiadalo. V čase, keď eurozóna ponúkla pomoc, uviedlo, že musí počkať práve na výsledky auditu, aby rozhodlo o akú sumu požiada. Podľa dnešných informácií ministra hospodárstva Luisa de Guindosa by žiadosť „mala byť pripravená do niekoľkých dní“.

Súvisiace články

Aktuálne správy