Figeľ chce využiť eurofondy na dôchodkový systém

Figeľ považuje za rozumné, keby z budúcej slovenskej pomoci, ktorá môže priemerne dosahovať dva miliardy eur ročne , aby bola významná čas bola orientovaná na podporu potrebných reforiem

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 21. júna (SITA) – Predseda KDH Ján Figeľ chce, aby z eurofondov mohol byť financovaný dôchodkový systém. „Navrhujem, aby sa vláda na európskych rokovaniach usilovala o takú úpravu podmienok štrukturálnej politiky únie, aby bola významnou mierou orientovaná na podporu nevyhnutných a dôležitých zmien, k akým patrí napr. dôchodkový systém,“ povedal vo štvrtok pre agentúru SITA Figeľ. On chce o tom rokovať s partnermi v Európskej ľudovej strane, ale jeho návrh by si mohla podľa neho osvojiť aj slovenská vláda.

Podľa Figeľa by v najbližších siedmich rokoch mohlo na Slovensko prísť cez eurofondy 14 miliárd eur. V prepočte na obyvateľa je to najintenzívnejšia miera pomoci medzi 27 štátmi. Štrukturálna politika EÚ má podľa neho pomôcť nielen modernizovať regióny a napomáhať hospodárskemu rastu, ale aj realizovať dôležité konsolidačné úsilie. „Konsolidácia verejných financií je každodennou témou, pričom Ficova vláda chce na úrovni 500 miliónov eur redukovať objem úspor v ročnom vyjadrení v rámci druhého piliera. Považujem to za chybu,“ povedal.

Figeľ považuje za rozumné, keby z budúcej slovenskej pomoci, ktorá môže priemerne dosahovať dva miliardy eur ročne, bola významná čas orientovaná na podporu potrebných reforiem. „Ak jedna štvrtina takejto podpory by stimulovala zmeny v dôchodkovom systéme, bolo by to ozdravné pre slovenské verejné financie, ale aj pre pomery v eurozóne. Takéto reformy potrebuje každá krajina. Konsolidácia verejných financií je témou národnou aj európskou,“ uviedol. Podľa neho by sa jeho návrhom vo veľkej miere odstránila rozsiahla byrokracia, priestor pre korupciu, klientelizmus pri využití fondov, s tým, že takéto prostriedky by boli súčasťou štátnych rozpočtov pod dohľadom prísnych kritérií.

Agentúra SITA vydá k správe aj zvukovú správu

Súvisiace články

Aktuálne správy