MF pripúšťa účasť parlamentu pri niektorých rozhodnutiach ESM

V rámci deľby kompetencie je podľa ministerstva financií možné zakotviť pri určitých kľúčových rozhodovaniach rady guvernérov, ako je napríklad schvaľovanie zvyšovania základného imania Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM), alebo distribučného kľúča, aj Národnú radu SR

Ministerstvo financií SR (MF) pripúšťa, že pri niektorých kľúčových rozhodnutiach v rámci pripravovaného trvalého eurovalu by si hlasovania za Slovensko vyžadovali určitú formu mandátu Národnej rady SR. Vyhlásil to v rámci parlamentnej hodiny otázok Ján Počiatek, ktorý zastupoval pracovne odcestovaného ministra financií Petra Kažimíra.

„V rámci deľby kompetencie je možné zakotviť pri určitých kľúčových rozhodovaniach rady guvernérov, ako je napríklad schvaľovanie zvyšovania základného imania ESM, alebo distribučného kľúča, aj Národnú radu SR,“ citoval Počiatek z vyjadrenia rezortu financií. Podľa ministerstva je však na samotnom parlamente, akým spôsobom si tieto právomoci v konečnej podobe schváli. Podstatné je, aby Národná rada SR nebránila plynulému fungovaniu Európskeho mechanizmu pre stabilitu a zároveň udelila súhlas ministrovi financií na hlasovanie v rade guvernérov. Upraviť to možno v rámci zákona o ESM, ktorý je na programe aktuálnej schôdze parlamentu a ktorý upravuje pôsobenie Slovenska v ESM.

Samotná otázka Ľudovíta Kaníka z opozičnej SDKÚ-DS však smerovala k pomoci španielskym bankám. K tejto téme ministerstvo financií uviedlo, že Slovensko sa zatiaľ v tomto smere k ničomu nezaviazalo a bude požadovať presné údaje o stave jednotlivých bánk a kondicionalitu v rámci tohto programu, zameraného na bankový sektor. Problémom je v tomto prípade predovšetkým stav štvrtej najväčšej španielskej banky Bankia, ktorá vlastní približne 11 % španielskych bankových aktív. Jej prípadný kolaps by totiž podľa ministerstva mohol ohroziť celý španielsky finančný systém.

Dôvodom, prečo Španieli požiadali o pomoc, má byť pritom fakt, že španielsky fond na reštrukturalizáciu bánk si momentálne na trhu nevie požičať peniaze za únosný úrok z dôvodu zvyšujúcej sa rizikovej prirážky. Ak by však napokon pomoc španielskym bankám bola schválená, Slovensku by podľa ministerstva financií vyhovovalo jej čerpanie už v rámci trvalého eurovalu. Riziko nesplatenia zdrojov by totiž znášal samotný ESM a nie jeho akcionári.

Súvisiace články

Aktuálne správy