ZP vykonajú zúčtovanie všetkým poistencom

Zdravotné poisťovne vykonajú ročné zúčtovanie aj za poistencov , u ktorých je predpoklad, že budú mať preplatok. Zákon pritom explicitne túto povinnosť zdravotným poisťovniam nestanovuje.

Zdravotné poisťovne (ZP) vykonajú ročné zúčtovanie aj za poistencov , u ktorých je predpoklad, že budú mať preplatok. Zákon pritom explicitne túto povinnosť zdravotným poisťovniam nestanovuje. Disproporciu chcel pozmeňujúcim návrhom k novele zákona o zdravotných poisťovniach odstrániť poslanec za SaS Jozef Mihál. Navrhoval, aby zdravotné poisťovne na požiadanie poistencov museli vykonať ročné zúčtovanie aj v prípadoch, kedy poistencom vychádza preplatok. Parlament jeho iniciatívu nepodporil. „Všeobecná zdravotná poisťovňa napriek tomu, že zákon o zdravotnom poistení na tieto skupiny nepamätal, vykoná ročné zúčtovanie aj v tých prípadoch, keď zdravotná poisťovňa nemusí, ale môže vykonať ročné zúčtovanie z dôvodu, že výsledkom bude preplatok. Takýmto poistencom a platiteľom budú preplatky vrátené v zmysle platnej legislatívy v rámci vykonaného ročného zúčtovania. Nie je potrebné, aby poistenci a platitelia poistného sami žiadali o vykonanie ročného zúčtovania,“ uviedla vo štvrtok pre agentúru SITA hovorkyňa VšZP Dana Gašparíková.

„Ročné zúčtovanie poistného za rok 2011 urobíme po prvýkrát po novom – za vás. Dokonca aj za tých, na ktorých zákon nemyslel, no pritom je pravdepodobné, že budú mať preplatok. Ten im tak neprepadne. Najneskôr do 30. septembra 2012 ročné zúčtovanie vypočítame, spracujeme a zašleme vám výsledok poštou. Naším cieľom je vykonať ročné zúčtovanie skôr, než nám káže zákon. Je možné, že výsledok sa dozviete už v priebehu letných prázdnin,“ informuje na svojej internetovej stránke zdravotná poisťovňa Dôvera.

„Union ZP vykoná ročné zúčtovanie zdravotného poistenia automaticky aj za tých poistencov, respektíve platiteľov poistného, ktorí v novele zákona o zdravotnom poistení nie sú explicitne uvedení a ich výsledkom bude preplatok. Ide najmä p zamestnancov s viacerými zamestnaniami, z ktorých odvádzajú preddavky z maximálneho vymeriavacieho základu. Zo strany poistencov/ platiteľov poistného nie je potrebné zasielať žiadne žiadosti o vykonanie ročného zúčtovania, Union zdravotná poisťovňa vykoná vyššie uvedenej skupine ročné zúčtovanie poistného automaticky,“ konštatovala hovorkyňa Unionu Judita Smatanová.

Zdravotná poisťovňa je povinná vykonať ročné zúčtovanie do 30. septembra 2012. Nedoplatky oznámi výkazom nedoplatkov a preplatky oznámením. Platiteľ poistného môže do 15 dní od doručenia podať námietky voči výkazu nedoplatkov alebo nesúhlasné stanovisko voči oznámeniu. Ak nemá námietky, musí do 60 dní uhradiť nedoplatok. Ak súhlasí s oznámením o preplatku, zdravotná poisťovňa mu do 60 dní preplatok vráti.

Súvisiace články

Aktuálne správy