Fabriku na výrobu monokryštálu zafíru chcú dokončiť v tomto roku

Medzilaborce 21. júna (TASR) – Položením základného kameňa odštartovala dnes oficiálne výstavba výrobných priestorov spoločnosti Monocrystalex SK v priemyselnej zóne mesta Medzilaborce. Po vybudovaní novej fabriky tam plánuje spomínaný investor spustiť výrobu syntetického monokryštálu zafíru a zamestnať celkovo 150 ľudí.
Ako TASR informoval konateľ žilinskej spoločnosti Monocrystalex SK Miroslav Králik, intenzívnu stavebnú činnosť, za účelom výstavby výrobných priestorov továrne, odštartujú v priemyselnej zóne mesta Medzilaborce v priebehu júla. Areál novej fabriky, ktorá má byť dokončená na sklonku tohto roka, sa bude rozprestierať podľa jeho slov na ploche jedného hektára.
Vyrobený monokryštál zafíru by mal smerovať z Medzilaboriec prevažne na exportné trhy mimo Európskej únie, a to hlavne pre oblasť elektrotechnického priemyslu. Záujem však prejavili aj spoločnosti so zameraním na optiku či zdravotnícke technológie.
Jediný oficiálny investor v priemyselnej zóne mesta poskytne na sklonku tohto roku prácu približne 150 ľuďom. Nábory prvých zamestnancov odštartovali v niekoľkomesačnom predstihu. "Momentálne sa na príprave nášho projektu v Medzilaborciach či testovaní strojov podieľa 30 pracovníkov," priblížil Králik.
Priemyselný areál v Medzilaborciach začala budovať v septembri minulého roka spoločnosť Make Technology v rozpočtovom náklade 795.000 eur. Na jej výstavbu získala miestna samospráva dotáciu zo štátneho rozpočtu SR. "Priemyselná zóna je na 95 % pripravená, chýbajú už iba príjazdové cesty a asfaltové povrchy, ktoré budú dokončené v júli," informoval TASR primátor mesta Ivan Solej.
Ako ďalej uviedol, v prípade spoločnosti Monocrystalex SK ide momentálne o jedinú zazmluvnenú investíciu v novom priemyselnom areáli mesta. "V súčasnosti rokujeme aj s ďalšími záujemcami," poznamenal s tým, že k definitívnym dohodám zatiaľ rokujúce strany nedospeli.

Súvisiace články

Aktuálne správy