Švajčiarsky vývoz v máji klesol tretí mesiac za sebou

Zürich 21. júna (TASR) – Švajčiarsky export klesol v máji už tretí mesiac za sebou. Hlavnými príčinami sú silný frank a slabý dopyt v eurozóne. To signalizuje, že rast švajčiarskej ekonomiky sa zrejme v najbližších mesiacoch spomalí.
Vývoz v máji v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška klesol o 3,7 % na 17,5 miliardy CHF (14,57 miliardy eur), informoval švajčiarsky colný úrad. Export do krajín Európskej únie (EÚ) sa prepadol o 10 % a do Ázie klesol o 4 %.
Viac než polovica švajčiarskeho vývozu smeruje do krajín eurozóny, pričom švajčiarske firmy už roky bojujú s nadhodnoteným frankom. Švajčiarska národná banka v septembri 2011 stanovila úroveň 1,20 CHF/EUR ako hranicu, pod ktorú frank nemôže posilniť, aby uchránila domácu ekonomiku pred recesiou.
Obavy z toho, že Grécko vystúpi z eurozóny v máji obmedzili rizikový apetít investorov, ktorí hľadali pre svoje peniaze bezpečný prístav, ako je napríklad švajčiarsky frank. Národná banka preto musel masívnejšie intervenovať než v predchádzajúcich mesiacoch, aby zabránila prelomeniu stanovej hranice.

Súvisiace články

Aktuálne správy