Tlak na Merkelovú rastie, aj ECB chce, aby EFSF kupoval dlhopisy

Frankfurt nad Mohanom 21. júna (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) chce, aby sa na zníženie úročenia dlhu problémových štátov eurozóny použili prostriedky z Európskeho fondu finančnej stability (EFSF). Takéto opatrenie môže podľa člena Výkonnej rady ECB Benoîta Courého uvoľniť "veľký tlak", pod ktorým sa nachádzajú Španielsko a Taliansko.
Couré v rozhovore pre britský denník Financial Times (FT) tiež uviedol, že Rada guvernérov ECB bude na svojom júlovom zasadnutí zrejme diskutovať o znížení úrokových sadzieb, ktoré by mohlo pomôcť zvýšiť dôveru. Zdôraznil však, že na riešenie základných problémov eurozóny je potrebná politická dohoda o fiškálnej integrácii.
EFSF by podľa Courého mal nakupovať dlhopisy krajín, ktorým sa na trhu predražuje financovanie. Vyjadril prekvapenie, že vlády doteraz nechceli využiť právo EFSF intervenovať na sekundárnom trhu. "Je to záhada, že EFSF má už takmer rok kompetenciu intervenovať na sekundárnom trhu a vlády sa nerozhodli využiť túto možnosť," povedal Couré pre FT.
Na summite lídrov G20 v mexickom Los Cabos prišiel s možnosťou využitia EFSF na nákup španielskych a talianskych dlhopisov taliansky premiér Mario Monti. To by podľa viacerých ekonómov a politikov mohlo stabilizovať úročenie dlhu týchto krajín a dať im dostatok času na dokončenie potrebných reforiem. Túto myšlienku podporuje napríklad aj francúzsky prezident Francois Hollande.
Problémom je, že Nemecko je stále proti. Kancelárka Angela Merkelová v stredu (20. 6.) odmietla využitie stabilizačných fondov na nákup dlhopisov a označila to za "čiste teoretickú diskusiu".
Couré okrem toho signalizoval, že ECB uvažuje o znížení úrokových sadzieb. Rada guvernérov podľa neho o tejto možnosti hovorila už na júnovom zasadnutí a diskusia o tom bude pokračovať aj na zasadnutí júlovom. Upozornil však na to, že zníženie úrokových sadzieb síce do istej miery podporí ekonomiku, ale nie je všeliekom. Predovšetkým nerieši "fundamentálne problémy".
Informovali o tom Financial Times a Handelsblatt.

Súvisiace články

Aktuálne správy