Fyzické osoby s príjmom nad 3 246 eur zaplatia 25-percentnú daň

Vyššiu 25-percentnú sadzbu dane z príjmov fyzických osôb bude podľa premiéra Roberta Fica platiť zhruba jedno percento obyvateľov Slovenska.


BRATISLAVA 21. júna (SITA) – Fyzické osoby s mesačným príjmom prevyšujúcim 3 246 eur budú platiť vyššie dane. Ako oznámil po štvrtkovom rokovaní Rady solidarity a rozvoja premiér Robert Fico, na túto skupinu zamestnancov čaká vyššia 25-percentná sadzba dane z príjmov. „Hovorím o jednom percente obyvateľov Slovenska, ktoré bude mať 25-percentnú sadzbu dane,“ spresnil Fico okruh ľudí, ktorých sa vyššia sadzba dane dotkne.

„Trváme na tom, aby do tejto kategórie boli zaradení aj ústavní činitelia, aj za podmienky, že nebudú spĺňať kritérium 3 246 eur. Toto ustanovenie sa však nebude dotýkať sudcov a prokurátorov. Bude sa dotýkať sudcov a prokurátorov len vtedy, ak zarábajú viac ako 3 246 eur,“ vyhlásil premiér. Rovná daň, ktorá znamenala daň z príjmov na úrovni 19 % pre fyzické, ako aj právnické osoby, tak podľa premiéra Roberta Fica definitívne na Slovensku končí. „Rovná daň v tomto období nemá miesto na svete,“ uviedol premiér. Vláda už skôr oznámila, že právnickým osobám zvýši sadzbu dane z príjmov na 23 %.

„Zásadne nesúhlasíme s nastavením zdaňovania,“ povedal prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka. Pri progresívnom zdaňovaní fyzických osôb ide podľa neho o trest za šikovnosť a úspech. „Títo ľudia sú tí, ktorí ťahajú za sebou aj ďalšie pracovné pozície a vytvárajú nové pracovné miesta,“ upozornil. Môže to podľa Machunku demotivovať investorov využívajúcich sofistikované technológie od toho, aby prišli na Slovensko.

Ďalším zo záverov rokovaní Rady solidarity a rozvoja je podľa premiéra zámer zvýšiť vymeriavacie základy pre odvody na päťnásobok priemernej mzdy na Slovensku. Tento krok by sa mal dotknúť ľudí, ktorí zarábajú minimálne 1 200 eur, čo je podľa Roberta Fica 12 % ľudí na Slovensku. Rovnako rada rokovala aj o zodvodnení dividend pre fyzické osoby. „Budeme pokračovať v zodvodňovaní dividend, nezavádzame daň,“ povedal po rokovaní rady Fico. Dodal, že fyzické osoby budú platiť z dividend 14-percentný zdravotný odvod, v maximálnej výške 14 tisíc eur.

Rada solidarity a rozvoja sa podľa premiéra zaoberala aj otázkou registračných poplatkov pri dovezených autách a autách predávaných na Slovensku. Vyššie poplatky by sa však podľa Roberta Fica nemali dotknúť malých áut a áut nižšej strednej triedy. Podľa premiéra by napríklad nemal niekto, kto si kupuje auto za 120 tisíc eur platiť za registráciu taký istý poplatok, ako niekto, kto si kúpi malé auto.

Ďalšie rokovanie Rady solidarity a rozvoja by sa malo uskutočniť do zhruba desiatich dní. Podľa premiéra Roberta Fica by sa mala rada zaoberať opatreniami na podporu podnikateľského sektora, oblasťou obstarávania a opatreniami na podporu hospodárskeho rastu.

Súvisiace články

Aktuálne správy