Euro dnes posilnilo nad 1,27 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 20. júna (TASR) – Napätie okolo európskej dlhovej krízy dnes mierne kleslo, čo podporilo euro. Jeho kurz vyskočil nad úroveň 1,27 USD/EUR.
Spoločná európska mena sa podvečer predávala po 1,2724 USD, pričom ešte ráno jej kurz klesol až na 1,2662 USD. Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,2704 (v utorok: 1,2619) USD/EUR.
"Euro podporilo predovšetkým výrazné upokojenie ma španielskom a talianskom dlhopisovom trhu," myslí si devízový expert nemeckej krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) Ralf Umlauf. Výnos 10-ročných španielskych dlhopisov dnes klesol až na 6,656 %, pričom v pondelok (18. 6.) vyskočili na 7,241 %, čo je najviac od vzniku eura. Navyše v Grécku vznikla proeurópska koaličná vláda.
Trh dnes čaká predovšetkým na rozhodnutie americkej centrálnej banky (Fed). Dnes sa skončí dvojdňové zasadnutie menového výboru Fedu (FOMC). "Niektorí investori zjavne špekulujú o tom, že americká centrálna banka už dnes prijme ďalšie opatrenia na podporu ekonomiky," uviedol Umlauf. "Šéf centrálnej banky Ben Bernanke by prinajmenšom mohol na tlačovej konferencii nechať dokorán otvorené dvere pre ďalšie uvoľňovanie." Prípadné ďalšie kvantitatívne uvoľňovanie by totiž oslabilo dolár.

Súvisiace články

Aktuálne správy