Chemici majú výhrady k vládnemu balíčku opatrení

Bratislava 20. júna (TASR) – Vládny balík konsolidačných opatrení prinesie zníženie konkurencieschopnosti slovenského priemyslu, zvýšenie cien, únik kapitálu do zahraničia, ohrozenie zamestnanosti a likvidáciu mnohých, predovšetkým malých a stredných podnikov. Tvrdí to Zväz chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR.
Podľa prezidenta zväzu Romana Karlubíka je zarážajúci hlavne nepomer medzi radikálnym zvýšením daňového a odvodového zaťaženia pre firmy a symbolickým šetrením v štátnej správe. "Uvedomujeme si, že štátnu pokladnicu treba naplniť rýchlo a nie je iná možnosť ako zvýšenie daňového zaťaženia a reštrikcie štátnych výdavkov. Vládny návrh však hodil prevažnú väčšinu záťaže konsolidácie verejných financií na príjmovú časť rozpočtu a hlavne na zamestnávateľov," upozornil Karlubík.
Najviac budú podľa neho postihnuté malé a stredné podniky, ktoré tvoria väčšinu zamestnanosti. Firmy tak nebudú mať inú možnosť ako preniesť dopady opatrení aj na obyvateľstvo – najväčší dopad si preto odnesú spotrebitelia, ktorých väčšina patrí do nižšej a strednej triedy.
Chemický a farmaceutický priemysel podľa Karlubíka vládny balíček postihne dvojnásobne, pretože vládne opatrenia, zhoršujúce podnikateľské prostredie, prichádzajú v čase, kedy EÚ zaťažuje národné parlamenty sprísnenou legislatívou, na ktorú hlavne noví členovia EÚ nemajú zdroje.
"Vláda by mala viac šetriť a namiešať správny mix zvýšenia priamych a nepriamych daní. Tak, ako sa vláda nebála siahnuť na rovnú daň a výsluhové dôchodky, nech sa nebojí zvýšiť DPH, znížiť počet štátnych zamestnancov, či ich odmeny. Firmy nepotrebujú dotácie, ale ponechanie ich vlastných vytvorených prostriedkov. Štát by si mal uvedomiť, že je v jeho záujme nechať prežiť podnikateľský sektor, ktorý mu generuje príjmy," dodal Karlubík.
ZCHFP reprezentuje 49 členských subjektov z chemického a farmaceutického priemyslu, v ktorých pracuje viac ako 12.000 pracovníkov. V celom odvetví chémie podniká 182 firiem s viac ako 20 zamestnancami, ktoré ku koncu marca 2012 zamestnávali približne 36.928 pracovníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy